Hardlopen? Met deze tips begin jij hier wel mee

Beginnen met hardlopen kan best wel een struggle zijn. Dit omdat niet iedereen een top conditie heeft. Door middel van hardlopen zal jouw conditie snel vooruitgaan. Hieronder bespreken wij verschillende tips zodat de drempel om te gaan hardlopen steeds kleiner wordt en jij snel een betere conditie opbouwt. 

Rustig opbouwen

De eerste tip is om rustig op te bouwen en dit is misschien wel de belangrijkste tip van allemaal. Jouw lichaam zal eerst moeten wennen aan deze nieuwe vorm van belasting. Niet alleen hardlopen in de buitenlucht moet je opbouwen, zo moet je ook rustig opbouwen op de loopband. Rustig opbouwen is bij iedere sport, zo ook bij krachttraining, erg belangrijk. 

Tijdens hardlopen zal je buiten adem raken en wordt je lichaam op de proef gesteld. Start dus met korte hardloopsessies en ga steeds een stukje verder. Zorg voor een goede warming-up en een cooling-down en je spierpijn zal de volgende dag minder zijn. Heb je wel last van spierpijn? Geef je lichaam voldoende rust om zich te herstellen. 

Warming-up en cooling down

Zoals hierboven al even kort benoemd werd, is een warming-up en een cooling down erg belangrijk. Op deze manier voorkom je namelijk de kans op blessures en kom je sneller en makkelijker op gang. Daarnaast zal je de dag na je hardloopsessie een stuk minder last hebben van spierpijn. Wel zo fijn natuurlijk, aangezien je net begonnen bent met hardlopen en je snel weer door wil werken aan een betere lifestyle en conditie. 

Hardloopschoenen en kleding

Wat ook niet geheel onbelangrijk is zijn hardloopschoenen en kleding. Je gaat natuurlijk hardlopen en kan best een route afleggen. Daarom is het belangrijk dat je goede hardloopschoenen koopt. Er zijn speciale hardloopschoenen die je kan herkennen aan de dempende tussenzool, stabiliteit en snelle afwikkeling. Daarnaast is de schoen erg licht van gewicht. 

Daarnaast moet je natuurlijk ook comfortabele kleding hebben die lekker zit en waar je genoeg bewegingsvrijheid in hebt. Zorg ervoor dat jouw kleding van ademend materiaal is en dat ook een beetje warm is voor de koude dagen. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat je goed zichtbaar bent, enigszins reflecterende accenten in de kleding zijn daarom ook niet overbodig. Is het koud buiten, dan kun je ervoor kiezen om een jasje over je kleding aan te trekken. Het is maar net wat je zelf wil.

Jouw eigen hardlooptempo

Ook het vinden van je eigen hardlooptempo is erg belangrijk. Dit omdat je het dan langer volhoudt. Toch kan dit nog best een dingetje zijn om dit tempo te vinden. Vaak ga je direct vanaf het begin snel van start, dit is juist niet de bedoeling. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je halverwege helemaal kapot bent. Dit moet je natuurlijk zien te voorkomen. Begin dus langzaam en hou een tempo aan dat je fijn vindt. 

Veelgestelde vragen

Waar is hardlopen goed voor?

Je conditie wordt beter en je hebt minder kans op hart- en vaatziekten, kanker, obesitas en invaliditeit, depressie en angst. 

Is hardlopen goed voor je figuur?

Ja, aangezien je meer spieren ontwikkelt en vet verbrandt.

Hoeveel dagen moet je rust nemen na hardlopen?

Na elke hardloopsessie, minimaal één dag rust, heb je nog steeds last van spierpijn, kun je langer wachten.