Wat doe je bij wedstrijdzwemmen?

Iedereen heeft als het goed is vroeger altijd op zwemles gezeten. Sommige mensen vinden zwemmen zo leuk dat ze het als sport doen. Je kunt natuurlijk altijd voor jezelf zwemmen maar er bestaat ook wedstrijdzwemmen. Hieronder lees je alles over wedstrijdzwemmen en wat je dan moet doen.

Trainingen volgen

Als eerste is het belangrijk om tempo te krijgen in het zwemmen. Om de snelheid te krijgen moet je eerst heel veel verschillende trainingen volgen om alles goed aangeleerd te krijgen. Door middel van je trainers kun je ervoor zorgen dat al je zwemslagen goed zijn, dat je meer snelheid krijgt en dat je zo snel mogelijk een wedstrijd kunt winnen en dus een goede tijd kan zwemmen. Verder kun je ook trainen op je uithoudingsvermogen. Zwemmen is namelijk een hele intensieve sport waarbij je veel kracht en conditie nodig hebt om alles goed vol te kunnen houden. Trainers zijn in elke sport erg belangrijk dus is het ook voor wedstrijdzwemmen een belangrijk aspect.

Verschillende slagen

Met wedstrijdzwemmen heb je verschillende categorieën. Zo heb je vrije slag, vlinderslag en rugslag. De vrije slag is voor iedereen een andere categorie, je mag namelijk zelf een zwemtechniek bedenken waarmee jij het snelst de afstand kan afleggen. De vlinderslag is een zwemtechniek die je uitvoert op je buik. Je moet beide armen tegelijk bewegen en het is een zwaar onderdeel van wedstrijdzwemmen. Als laatste heb je nog de rugslag. De naam zegt het al, maar je zwemt zo snel mogelijk de afstand op je rug. Het is een hele specifieke techniek en moet je dus goed trainen om de snelste te zijn. Op alle categorieën moet je tegen iemand zwemmen en een bepaalde afstand afleggen, belangrijk voor jou is dat je zorgt dat je de snelste bent zodat je de wedstrijd wint.