Een zwemdiploma haal je natuurlijk niet zomaar. Als kind hebben we allemaal de leukste zwemlessen moeten doorstaan. Voor sommige kinderen is dit echter niet altijd een feest geweest. Toch is het in Nederland wel normaal om een aantal zwemdiploma’s op zak te hebben. Een land als Nederland kent namelijk veel water en daarom is het goed om al op jonge leeftijd te beginnen met het leren zwemmen. Leren zwemmen kan via verschillende methodes, hieronder wordt de A-, B- en C-zwemdiploma’s uitgelegd.
Structuur van de zwemdiploma’s
Als kind kom je in aanmerking voor verschillende zwemdiploma’s. Eerst moet het A-diploma worden gehaald, het eerste diploma waar het kind in aanmerking mee komt tijdens de zwemles. Na het A-diploma komt het B-diploma, dat aangeeft dat het kind zich goed kan redden in het water en dat het kind beschikt over de nodige vaardigheden. Als kind kun je er dan ook nog voor kiezen om door te gaan met zwemles om het C-diploma te behalen.
Vereiste vaardigheden voor elk diploma
Per diploma verschillen de vaardigheden waaraan het kind moet voldoen. Zo moet het kind natuurlijk beschikken over verschillende zwemtechnieken, zoals de verschillende zwemslagen en het zwemmen met kleren aan. Ook komen bij enkele niveaus reddingsvaardigheden aan bod, zoals het opduiken van een pop die op de bodem ligt.
Zwemlessen en instructeurs
Een kind neemt vaak zwemles bij het dichtsbijzijnde zwembad in de buurt. Toch is het altijd goed om te kijken naar verschillende zwembaden en de bijbehorende gekwalificeerde instructeurs. Je wil natuurlijk wel dat het kind op de juiste manier wordt begeleid en dat er veilig met het kind wordt omgegaan. Het is daarom belangrijk om verschillende reviews van zwemscholen en zwemverenigingen door te nemen, zodat jouw kind op de beste plek zijn of haar zwemdiploma’s kan behalen.
Vaardigheden en technieken voor elk diploma
Bij elk diploma ga je weer een stukje verder leren en moet je meer stapjes kennen. Op die manier kun je namelijk gemakkelijk leren zwemmen en gaat het ook elke keer een stukje beter. Voor elke diploma moet je ook kunnen afzwemmen en daarom is het goed om eens een kijkje te nemen in de verschillende diploma’s.
Bij een A-diploma ga je oefenen op de basis van het zwemmen. Dit wil zeggen dat je kunt zwemmen en dat je je weet te redden in het water. Zo leer je watertrappen, zodat je boven water blijft en leer je om te drijven. Daarnaast wordt er ook van je verwacht dat je op je rug kunt zwemmen oftewel de rugslag. Ook is de borstcrawl iets wat bij zwemdiploma A aan bod komt.
Bij een B-zwemdiploma wordt er al wat verder geleerd om te zwemmen. Zo leer je nu hoe je met kleren aan in het water moet zwemmen. Je kunt natuurlijk al zwemmen, maar nu komt er meer uitdaging bij kijken door middel van de kleding. Verder moet je kunnen duiken, moet je door het gat heen zwemmen en moet je voorwerpen op kunnen duiken. Als je dat allemaal kan, dan mag je het laten zien tijdens afzwemmen.
Als laatste kun je nog een C-diploma halen, dit is echter niet vereist maar een keuze van kind en ouder. Zo leer je namelijk meer in te gaan op de zwemtechnieken, leer je verder om met kleren aan te zwemmen en word je meer een met het water. Vanaf de C-diploma wordt er ook van je verwacht dat je zelfstandig kunt zwemmen en dat je op die manier kunt afzwemmen.
Theoretische kennis en veiligheidsregels
Naast dat het kind leert zwemmen, leert het kind ook automatisch de theoretische kennis over het zwemmen en de veiligheid tijdens de zwemles. Jouw kind leert bijvoorbeeld ook hoe je veilig kunt rusten aan de zijkant, hoe je veilig met andere zwemmers om kunt gaan en welke regels er worden gehanteerd in het zwembad. Daarnaast komen er bij sommige niveaus ook reddingsvaardigheden aan bod, wat jouw kind op dat moment ook zal gaan leren.
Ontvangen van de zwemdiploma’s
Na een aantal hoeveelheden zwemles en op aanwijzing van de zwemlesinstructeur, mag het kind gaan afzwemmen voor een diploma. Het kind moet dan laten zien wat hij of zij in de mars heeft en moet kunnen aantonen dat het kind beschikt over de geleerde vaardigheden. Wanneer jouw kind dit met succes afrondt, kan het diploma overhandigd worden.
Veelgestelde vragen over het behalen van zwemdiploma’s
A-, B- en C-diploma’s zijn zwemdiploma’s die aangeven in hoeverre een persoon vaardig is in zwemmen en waterveiligheid.
Het A-diploma omvat basiszwemvaardigheden, het B-diploma gaat verder met meer geavanceerde technieken en het C-diploma richt zich op reddingsvaardigheden en zelfredzaamheid.
Neem contact op met een lokale zwemschool, recreatiecentrum of zwemvereniging om informatie over inschrijving en cursussen te krijgen.
De leeftijd waarop kinderen kunnen beginnen, varieert, maar meestal beginnen ze rond de 4-5 jaar met zwemlessen voor het A-diploma.
Voor het A-diploma zijn dit vaak drijven, watertrappelen en het maken van een koprol. Voor het B-diploma kunnen dit bijvoorbeeld borstcrawl en rugslag zijn, en voor het C-diploma reddingsvaardigheden.
Het behalen van deze diploma’s is in sommige landen verplicht gesteld voor kinderen van een bepaalde leeftijd om te kunnen zwemmen in openbare zwembaden.
Ja, hoewel deze diploma’s meestal gericht zijn op kinderen, kunnen volwassenen ook zwemlessen volgen en deze diploma’s behalen.
Er zijn meestal geen specifieke eisen voor het behouden van de diploma’s, maar het is belangrijk om regelmatig te blijven zwemmen om de vaardigheden op peil te houden.
De tijd die nodig is om deze diploma’s te behalen, varieert per individu, maar het kan enkele maanden tot een jaar of langer duren.
Ja, na het behalen van het C-diploma kunnen mensen doorgaan met meer geavanceerde zwemcursussen, zoals lifesaving-certificaten of wedstrijdzwemmen.
Leave a Reply
View Comments