Padel: een aanrader voor iedere sporter

padel aanrader iedere sporter

Overgevlogen vanuit Spanje is ook in Nederland padel razendpopulair geworden. Inmiddels is het een van de snelst groeiende sporten ter wereld. Padel is eigenlijk een mengelmoes van tennis en squash, met zijn eigen technieken, tactieken en posities. 

Spel

Je speelt padel in een veld met glazen achterwanden, aan de zijkanten een hek en net zoals tennis in het midden een net. Het veld is een derde van de grootte van een tennisveld. Het verschil met tennis is dat je bij padel de wanden en het hek mag raken. Je speelt padel altijd in dubbelteams.

Spelregels

Score

Bij padel heb je hetzelfde scoreverloop als bij tennis. Dit zijn 15, 30, 40, deuce bij 40-40 en game. Wanneer de stand deuce is, moet je ervoor zorgen dat je twee opeenvolgende punten weet te scoren. Op deze manier win je het spel. In de meeste gevallen wint het team die de beste drie sets heeft gescoord. Een set win je als je de eerste zes spellen hebt gewonnen. 

Opslag

De spelregels wat betreft de opslag van padel zijn niet hetzelfde als bij tennis. Je moet bij padel namelijk onderhands opslaan. Allereerst laat je de bal een keer stuiteren voordat je opslaat, en je mag de bal niet hoger raken dan de hoogte van de navel. De opslag moet diagonaal naar het servicevak van de tegenstander gaan. Tijdens de opslag moet je achter de servicelijn staan, met ten minste een voet aan de grond. Na de opslag mag de bal de wand raken, maar niet het hekwerk. 

Verloop van het spel

De bal mag slechts een keer op de grond stuiteren. Wanneer de bal meerdere keren de grond raakt, is het een fout. Nadat de bal een keer de grond heeft geraakt, mag je een wand of het hekwerk meerdere keren raken voordat de bal wordt teruggekaatst. Nu mag de tegenstander ervoor kiezen om gelijk de bal terug te slaan, of via de wanden de bal terug te spelen. Let er wel op dat de bal eerst over het net komt voordat je via het hek gaat spelen. Als dit niet gebeurt, maak je een fout. Je verliest ook een punt als jij of je medespeler wordt geraakt door de bal. Deze regels herhalen zich in het spel, totdat de bal twee keer op het veld heeft gestuiterd of een speler de regels overtreedt.

Voordelen

Met een potje padel verbrand je aardig wat calorieën, je verbetert je uithoudingsvermogen én je werkt aan je spierkracht. Daarnaast is padel een leuke en sociale activiteit, waar je zelfs een vriendengroep aan over kunt houden.