Verschillende tikspelletjes die je als kind kunt spelen

spelende kinderen

Wanneer je zin hebt om eens lekker een potje tikkertje te spelen, dan kun je dat natuurlijk op veel verschillende manieren doen. Er zijn namelijk voor kinderen zoveel verschillende tikspelletjes die gespeeld kunnen worden. Hieronder hebben we een paar leuke tikspelletjes op een rijtje gezet voor je kinderen, die je overigens ook tijdens een training in kunt zetten.

Tweelingtikkertje

Wanneer je met een grote groep tikkertje wilt spelen, dan is het superleuk om tweelingtikkertje te doen. Het is de bedoeling dat je begint met twee tikkers op het begin, zij moeten handen geven en aan elkaar vast blijven. Het is de bedoeling om de groep te tikken. Mocht je iemand getikt hebben, dan is het tijd om elkaar weer te verbinden. Als het goed is zitten jullie nu met drie personen aan elkaar en moeten de overige spelers heel hard rennen om jullie te ontwijken. Mocht je weer iemand anders tikken, dan moeten jullie splitsen, op die manier zijn jullie weer een tweeling. Als iedereen getikt is, dan is het tijd om weer opnieuw te spelen, kies nieuwe tikkers en begin van vooraf aan. Veel plezier met deze vorm van tikkertje!

rennend kindje

Apenkooien

Je kent het misschien al wel, apenkooien. Dit type spel wordt vaak op scholen gespeeld in de gymzaal. Het is wel van belang dat je apenkooien ook in een gymzaal speelt voor de leukste ervaring. Allereerst is het belangrijk dat je de zaal helemaal opbouwt. Je mag tijdens apenkooien niet de grond raken, zorg dus dat je een parcours klaar hebt staan die de kinderen kunnen gebruiken. Zo kun je gebruikmaken van veel toestellen om apenkooien nog iets leuker te maken. Het is leuk om met twee tikkers te werken, de kinderen moeten zorgen dat ze de grond niet raken en uit de handen van de tikkers blijven. Wie gaat het spel winnen, de lopers of de tikkers?

WC tikkertje

Als laatste kunnen kinderen een hele leuke vorm van tikkertje doen. Het is belangrijk dat de kinderen samenwerken om uit de handen van de tikkers te blijven. Je kunt tijdens deze vorm van tikkertje elkaar namelijk bevrijden. Als je getikt bent, dan is het tijd om als een stoeltje te gaan zitten, met je arm omhoog. Wanneer er nog een loper vrij is, dan kan hij of zij op je gaan zitten en je arm omlaag doen. Als dit gebeurt dan lijkt het net of diegene op de wc zit, vandaar de naam. Het wordt dus voor de tikker veel moeilijker gemaakt om dit spel te winnen. Als er geen loper meer over is dan heeft de tikker gewonnen en is het spel voorbij.

Veelgestelde vragen over tikkertje

Wat is tikkertje?

Tikkertje is een spel waarbij een persoon, de tikker, andere spelers probeert aan te tikken. De getikte persoon wordt dan de nieuwe tikker.

Hoe speel je tikkertje?

Een persoon wordt gekozen als de tikker en probeert andere spelers aan te tikken. De getikte persoon wordt dan de nieuwe tikker. Het spel gaat door totdat alle spelers getikt zijn of afgesproken wordt om te stoppen.

Welke variaties zijn er op tikkertje?

Er zijn verschillende variaties op tikkertje, zoals freeze tag (waar getikte spelers moeten bevriezen), verstoppertje tikkertje (waar de tikker verstopte spelers moet vinden) en rennertje (waarbij spelers moeten rennen om niet getikt te worden).

Wat gebeurt er als je getikt wordt in tikkertje?

Als je getikt wordt in tikkertje, word je de nieuwe tikker en moet je proberen andere spelers aan te tikken.

Hoe kun je sneller rennen en ontsnappen aan de tikker?

Om sneller te rennen, kun je je armen en benen goed bewegen, op je tenen lopen en je concentreren op je snelheid en richting. Je kunt proberen van richting te veranderen of obstakels te gebruiken om de tikker te ontwijken.

Wat als je niet wilt worden getikt in tikkertje?

Als je niet wilt worden getikt, kun je proberen snel te rennen, van richting te veranderen, obstakels te gebruiken, anderen te waarschuwen of jezelf te verstoppen.

Kun je strategieën gebruiken in tikkertje?

Ja, je kunt strategieën gebruiken zoals samenwerken met andere spelers, slim gebruikmaken van obstakels, de tikker afleiden of jezelf verstoppen om te voorkomen dat je getikt wordt.

Hoe kun je het spel leuker maken?

Je kunt het spel leuker maken door nieuwe regels toe te voegen, zoals speciale tiktechnieken, verboden zones of bonuspunten voor bepaalde acties. Je kunt ook verschillende variaties proberen of nieuwe spelmodi introduceren.

Kan tikkertje binnen en buiten worden gespeeld?

Ja, tikkertje kan zowel binnen als buiten worden gespeeld. In een ruimte met voldoende speelruimte kun je tikkertje binnen spelen, terwijl buiten meer bewegingsvrijheid biedt.

Kunnen verschillende leeftijdsgroepen samen tikkertje spelen?

Ja, tikkertje is een spel dat geschikt is voor verschillende leeftijdsgroepen. Je kunt de regels en snelheid van het spel aanpassen om ervoor te zorgen dat iedereen plezier kan hebben en gelijke kansen heeft.