Wat is 3×3-basketbal?

3x3-basketbal

Wat is begonnen in Amerika, is tegenwoordig een van de bekendste teamsporten ter wereld geworden: 3×3-basketbal. 3×3-basketbal is geïnspireerd door streetball en heeft al meer dan 250 miljoen spelers wereldwijd. Maar, wat is 3×3-basketbal eigenlijk en wat is het verschil met het traditionele basketbal?

Drie spelers, twee teams, een basket

Zoals de naam eigenlijk al doet vermoeden, zijn er drie spelers die tegen andere drie spelers spelen. Dit wordt gespeeld in twee teams. Het spel wordt zowel binnen als buiten gespeeld en is een zeer toegankelijke sport. Het kan namelijk door iedereen gespeeld worden. Ook al zijn de spelregels vrij eenvoudig, het spel kan zorgen voor behoorlijk wat spektakel!

Wanneer je gaat beginnen met 3×3-basketbal, zul je verstelt staan met hoe weinig materialen je al kunt spelen. Je hebt namelijk een half basketbalveld nodig, twee teams met drie spelers en maar één basket. 

Spelregels

Bal

Je speelt met een officiële 3×3-basketbal. Dit is een bal met het gewicht voor de mannen, maar met het formaat voor de vrouwen. 

Duur

Een 3×3-wedstrijd duurt tien minuten, tenzij een van de ploegen 21 punten heeft gescoord. Wanneer dit is gebeurd, is het spel meteen voorbij. Zo kun je meerdere wedstrijden op een dag spelen. 

Scoren

Ook is er in plaats van een 24-secondenschotklok bij het traditionele basketbal, een schotklok van twaalf seconden bij 3×3-basketbal. Binnen deze twaalf seconden moet een team scoren, of een scorepoging doen. Wanneer de tegenstander heeft gescoord, hoef je niet uit te nemen. Je haalt gewoonweg de bal uit het net en dribbelt naar de tweepuntslijn. Vanaf daar mag je weer direct in de aanval. Dit maakt het spel extra spannend! Ook is er geen scheidsrechter nodig die bepaalt wanneer je mag wisselen; dit bepaal je zelf.

Tweepuntslijn

Zoals net al werd genoemd, is er in plaats van een driepuntslijn een tweepuntslijn. Wanneer je scoort op afstand, verdien je twee punten. Als je binnen de lijn scoort, verdien je één punt.