Hoe basketbal uitgroeide tot een populaire sport

Vandaag de dag kennen we basketbal nog steeds als een populaire sport. De sport bestaat al sinds 1891 en sindsdien is het niet meer weg te denken in de wereld van de binnensporten. Ben je nieuwsgierig naar alle ins en outs van de geschiedenis van basketbal? Ontdek het hieronder.

Gulick en Naismith

Zoals net al werd benoemd, werd basketbal in 1891 bedacht. Dr. Luther Gulick kreeg de opdracht om een nieuw spel te bedenken voor in de gymzaal. Omdat het toentertijd buiten erg koud was, werd een spel voor buiten uitgesloten. Dr. Gulick had gevraagd aan een jonge sportinstructeur om een indoorspel te bedenken, genaamd James Naismith. Hij nam de uitdaging aan en begon met het opschrijven van een aantal belangrijke regels:

  1. De bal moet een voetbal zijn en mag met een of twee handen worden aangeraakt. Je mag hem niet wegslaan met een vuist;
  2. De bal mag in elke richting worden gegooid;
  3. De speler mag niet met de bal gaan lopen, maar moet de bal verder gooien vanaf de plek waar hij hem heeft gevangen;
  4. De bal moet je vasthouden met de handen, dus niet onder bijvoorbeeld de armen;
  5. Wanneer een speler iemand anders begint te duwen of te slaan wordt deze gediskwalificeerd;
  6. Wanneer een team drie fouten maakt, krijgt de tegenpartij een doelpunt;
  7. Een doelpunt wordt gemaakt wanneer de bal vanaf het veld in de basket geworpen wordt.

Springfield College

Vanuit het Springfield College, waar het spel was bedacht, verspreidde basketbal als een lopend vuurtje over de hele wereld. Dit hadden ze vooral te danken aan de YMCA-jongeren. In Frankrijk begonnen ze te basketballen in 1897, in Canada in 1900 en op de Filipijnen en in India vanaf 1910. In 1936 werd basketbal zelfs een Olympische sport, maar dit was alleen nog voor mannenteams het geval. In 1938 konden ook vrouwen meedoen aan de sport.