Dit is waarom tennis zo goed is voor je gezondheid

tennis gezondheid

Uit onderzoek blijkt dat tennissers bijna tien jaar langer leven dan hardlopers, zwemmers en fietsers. Je wordt er immers fitter, sterker én gezonder door. De vele voordelen die tennis biedt, zijn oneindig.

1 Goed voor het lichaam

We weten allemaal dat bewegen gezond is en dat regelmatig intensief bewegen leidt tot minder risico op hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht. Tennis zorgt naast deze voordelen ook voor betere botten en hiermee verminder je de kans op botontkalking. Bovendien verminder je dankzij tennis het cholesterolgehalte, een verlaging van de bloeddruk en krijg je een grotere longinhoud.

Na een uurtje tennis heb je al gauw zo’n 400 calorieën verbrand. Wanneer je naast het sporten een gezond voedingspatroon hanteert, zul jij jouw lichaamsgewicht goed onder controle houden. Ook wordt jouw lijf sterker en worden de spieren soepeler.

2 Concentratie

De opslag bij tennis vraagt een behoorlijke concentratie van je lichaam: de bal in de lucht gooien, de benen op de juiste manier bewegen, draaien, de onderarm kantelen en dan moet je nog de bal raken. Tennis vraagt een optimale coördinatie in het lichaam. Zo train je je motoriek, beheersing en concentratie. Bovendien verbetert tennis de oog-handcoördinatie.

3 Uithoudingsvermogen

Na een paar potjes tennis zul jij al gauw merken dat jouw conditie aanzienlijk verbetert. Het stimuleert immers jouw hart en longen door het vele heen-en-weer geren en gespring. Hoe beter je uithoudingsvermogen, hoe beter jouw lichaam inspanning kan volhouden voor een langere tijd. Je raakt dus minder vermoeid.

4 Minder stress

Naast dat tennis een goede sport is voor het fysieke lichaam, is tennis ook uitstekend voor de gezondheid van jouw geest. Wanneer je veel beweegt, zul je minder stress ervaren. Dit kun je wel gebruiken tijdens een potje tennis, waarbij je goed moet kunnen omgaan met emoties en de druk van de tegenspeler. Bovendien worden jouw hersenen gestimuleerd dankzij het sporten waardoor je een beter geheugen krijgt.