Hoe word ik een goede keeper bij handbal?

Bij handbal is het natuurlijk belangrijk dat er geen enkele bal in het doel komt. Als je als keeper wordt aangesteld door je team is het jouw taak om ervoor te zorgen dat er niks in het doel komt. Maar hoe doe je dat nu allemaal precies? Hieronder lees je de beste tips die jou kunnen helpen om een betere keeper te worden bij handbal.

Het overzicht

Als keeper is het erg belangrijk om het overzicht te houden over het veld. Gelukkig heb je als keeper ook het hele overzicht. Blijf dus goed geconcentreerd op het veld, zo zie je de bal snel en gemakkelijk aankomen en is het tijd voor je verdedigingsactie. Dus als je even niet meer weet waar je moet kijken, ga altijd terug naar de basis en kijk volg vanuit daar de bal.

Bewegen

Als keeper is het heel belangrijk dat je niet stil blijft staan, als je dat namelijk doet, duurt het langer voordat je reageert wanneer de bal komt. Bij handbal kun je het doel opdelen in negen vlakken. Hierbij is het van belang dat je altijd de negen vlakken kunt verdedigen die in jouw doel zijn. Verder is het ook belangrijk dat je als keeper niet met je benen gaat kruisen in het doel, dit is ten eerste onhandig en ten tweede zitten je benen dan een stuk vaster. Hierdoor wordt het lastiger om te blijven bewegen.

Reactie

Handbal is een hele snelle sport, het is dus belangrijk om een goede reactiesnelheid te hebben. Je moet zo snel mogelijk kunnen aanpassen op het spel. Verder moet je ook in hoog tempo kunnen reageren op de bal. Je hebt namelijk maar heel kort de tijd om de richting van de bal te bepalen. Let daarom ook goed op de houding van de speler die schiet, meestal kun je dan al aflezen waar de bal terecht komt.