Vanuit huis sporten? Deze 5 oefeningen kun je vanuit huis doen

thuis sporten

Vanuit huis sporten levert veel voordelen op. Je hoeft namelijk niet per se naar de sportschool om oefeningen uit te kunnen voeren. Bovendien kun je zelf bepalen wanneer je de oefeningen vanuit huis gaat uitvoeren. En welke oefeningen je precies thuis kunt uitvoeren, vertellen we je hieronder.

1. Push-up

De push-up is een oefening die je eenvoudig vanuit huis kunt uitvoeren. Zo kun je een push-up uitvoeren op de grond, maar je kunt ook een push-up uitvoeren tegen bijvoorbeeld een tafel of een muur. Wanneer je een gewone push-up gaat uitvoeren, is het de bedoeling dat je met je tenen en handen op de vloer gaat staan. Zak vervolgens met je gezicht toe naar de grond en kom terug omhoog. Naast de gewone push-up kun je ook meerdere varianten uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan de diamond push-up, wide grip push up of de incline push up.

2. Squats

Ook de squat is een oefening die je eenvoudig thuis uit kunt voeren, waarbij je de benen en billen kunt trainen. Wanneer je een squat uit wil voeren, zak je door je benen naar beneden waarbij je je rug recht houdt. Ga met je billen richting de vloer. Het is wel de bedoeling dat je de squat goed onder de knie hebt, voordat je deze gaat uitvoeren. Wanneer je eenmaal de squat onder de knie hebt, kun je de oefening zwaarder maken. Dit kun je doen door de oefening bijvoorbeeld langzamer uit te voeren.

thuis sporten

3. Planken

Een plank is een goede oefening waarbij je de buikspieren traint. Je gaat met je onderarmen en voeten gestrekt op de vloer. Probeer dit zo lang mogelijk vol te houden. Je kunt het eventueel ook opbouwen. Begin bijvoorbeeld met twintig seconden en breid dit steeds verder uit. 

4. Jumping jacks

Een oefening waarbij je vooral je conditie traint, zijn jumping jacks. Bij jumping jacks spring je in de lucht, waarbij je de armen en benen strekt. Vervolgens spring je weer terug in een normale positie. Het is goed om deze oefening regelmatig thuis te doen, want het is goed voor de gezondheid om aan cardio te doen.

5. Lunges

Een andere oefening waarbij je de benen kunt trainen, is het doen van lunges. Bij lunges maak je stappen, maar iedere keer dat je een stap maakt moet je de knie naar de grond brengen. Tijdens deze oefening voel je zeker je bovenbenen en billen. Ook hierbij is het belangrijk om de uitvoering onder controle te hebben, en daarnaast moet je ook je balans weten te houden. Wanneer je dit eenmaal onder controle hebt, kun je de oefening zwaarder maken door bijvoorbeeld meer herhalingen uit te voeren.

Tips voor succesvol thuis sporten 

Wil je het thuis trainen goed kunnen volhouden? Dan kun je de volgende tips eens doornemen. 

  1. Het is belangrijk om een ruimte vrij te maken waar je lekker kunt gaan sporten en waar je eventueel jouw fitnessapparatuur in kwijt kunt.
  2. Stel realistische doelen en maak eventueel een trainingsschema. Begin met kleine doelen en breid deze doelen steeds verder uit naarmate je de vorige doelen hebt behaald.
  3. Voor meer inspiratie kun je natuurlijk ook video’s online kijken.

Veelgestelde vragen over thuis sporten

Waarom zou ik thuis sporten in plaats van naar de sportschool te gaan?

Thuis sporten biedt flexibiliteit, bespaart tijd en geld, en stelt je in staat om in je eigen comfortabele omgeving te trainen.

Welke apparatuur heb ik nodig om thuis te sporten?

Voor de oefeningen die weinig apparatuur vereisen, kun je gebruikmaken van je eigen lichaamsgewicht. Een yogamat en wat weerstandsbanden kunnen handig zijn.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik gemotiveerd blijf om thuis te sporten?

Stel doelen, maak een trainingsplan, zoek online trainingsprogramma’s, betrek een trainingspartner en houd je vooruitgang bij om motivatie hoog te houden.

Zijn er oefeningen die ik vanuit huis kan doen zonder apparatuur?

Ja, oefeningen zoals push-ups, squats, planken, jumping jacks en lunges kunnen effectief worden uitgevoerd met alleen je lichaamsgewicht.

Hoe kan ik mijn trainingsschema plannen?

Stel een regelmatig schema op dat past bij je dagelijkse routine. Plan vaste tijden voor training en zorg voor voldoende rustdagen.

Hoe kan ik blessures voorkomen tijdens het thuis sporten?

Zorg voor een goede opwarming, let op je techniek en houding, voer oefeningen op een veilige en gecontroleerde manier uit, en luister naar je lichaam om overbelasting te voorkomen.

Kan ik afvallen door thuis te sporten?

Ja, regelmatige en consistente trainingen gecombineerd met een gezond dieet kunnen helpen bij gewichtsverlies.

Hoe lang moet ik thuis sporten om resultaten te zien?

Resultaten variëren, maar met regelmatige training en een gezonde levensstijl kun je na enkele weken al positieve veranderingen opmerken.

Kan ik thuis spiermassa opbouwen zonder zware gewichten?

Ja, door gebruik te maken van lichaamsgewichtoefeningen en weerstandsbanden kun je spiermassa opbouwen en kracht ontwikkelen.

Zijn er alternatieven voor thuis sporten als ik geen ruimte heb?

Als je weinig ruimte hebt, kun je kiezen voor oefeningen die weinig bewegingsruimte vereisen, zoals yoga, stretching of dansen.