Waarom buitenspelen goed én gezond is voor je kind

buitenspelen waarom

Weet je nog dat je vroeger naar de speeltuin ging om daar te spelen met je vriendjes, of dat je verstoppertje ging spelen op het schoolplein? Dit waren leuke activiteiten, maar het was ook heel gezonde voor je op regelmatig naar buiten te gaan. Het is belangrijk om dit ook bij jouw kinderen aan te moedigen, dat ze vaker de straat op gaan om te spelen – in plaats van dat ze achter hun tablet verdwijnen. Waarom dit zo gezond is voor kinderen, zetten we hieronder voor je op een rij.

1. Fysieke voordelen

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de fysieke voordelen van buitenspelen. De kinderen komen namelijk in beweging als ze buiten aan het spelen zijn: denk bijvoorbeeld aan rennen, klimmen en klauteren. Daarnaast is het ook voordelig voor de ontwikkeling van motorische vaardigheden. Bovenal is buitenspelen goed om de algehele gezondheid en het immuunsysteem te verbeteren.

2. Sociale voordelen

Buitenspelen levert ook een boel sociale voordelen op. Jouw kind kan namelijk door buiten te spelen nieuwe contacten maken met leeftijdsgenoten. Buitenspelen is namelijk een laagdrempelige manier voor interactie met andere kindjes. Ook kan jouw kind zo sociale vaardigheden leren, kan jouw kind empathie ontwikkelen en weet jouw kind hoe hij of zij het beste kan samenwerken. Deze voordelen zijn ook weer van groot belang als jouw kind naar school gaat.

buitenspelen kinderen

3. Mentale voordelen

Buitenspelen kan ook goed zijn voor de mentale gesteldheid. Zo kan buitenspelen er namelijk voor zorgen dat jouw kind zijn of haar creativiteit wordt gestimuleerd: jouw kind weet bijvoorbeeld op een creatieve manier een hut te bouwen. Ook kan buitenspelen worden gezien als een uitlaatklep wat zorgt voor stressvermindering en een beter humeur. Daarnaast kan buitenspelen er ook voor zorgen dat het kind meer concentratie kan krijgen en beter de aandacht erbij kan houden, net zoals je ook vaak merkt bij andere sporten.

4. Educatieve voordelen

Daarnaast is buitenspelen ook goed om meer te weten te komen over de natuur. Denk bijvoorbeeld aan de verbinding met de natuur en het milieu: jouw kind kan zo goed leren hoe planten groeien, welke planten er eigenlijk allemaal bestaan en welke beestjes er allemaal leven in de buitenlucht. Bovendien kan jouw kind ook zijn of haar nieuwsgierigheid stimuleren en nieuwe beestjes, planten en schimmels ontdekken.

Veiligheid en toezicht

Buitenspelen levert dus een boel voordelen op. Als je ook wil dat jouw kind meer buiten gaat spelen, is het wel belangrijk om altijd een oogje in het zeil te houden. Jouw kind moet natuurlijk veilig kunnen buiten spelen en goed onder toezicht worden gehouden. Spreek met jouw kind altijd een aantal regels af, bijvoorbeeld dat jouw kind voor het donker thuis moet zijn, dat jouw kind altijd met iemand mee moet lopen of fietsen naar huis en dat jouw kind niet zomaar iedereen moet aanspreken. Houd ook altijd toezicht van een afstandje wanneer jouw kind aan het buitenspelen is.

Veelgestelde vragen over waarom buitenspelen goed is voor een kind 

Waarom is buitenspelen belangrijk voor kinderen?

Buitenspelen bevordert de fysieke, sociale, mentale, en educatieve ontwikkeling van kinderen. Het helpt hen gezonde gewoonten te ontwikkelen en essentiële vaardigheden op te bouwen.

Wat zijn de fysieke voordelen van buitenspelen?

Buitenspelen stimuleert lichamelijke activiteit, verbetert de motorische vaardigheden en draagt bij aan een betere gezondheid en immuniteit van kinderen.

Hoe helpt buitenspelen bij de sociale ontwikkeling van kinderen?

Buitenspelen moedigt interactie met leeftijdsgenoten aan, helpt bij het leren van sociale vaardigheden, en bevordert empathie en samenwerking.

Welke mentale voordelen zijn er verbonden aan buitenspelen?

Buitenspelen stimuleert creativiteit, vermindert stress, en verbetert het welzijn van kinderen. Het kan ook de concentratie en aandacht bevorderen.

Op welke manieren kan buitenspelen educatief zijn?

Buitenspelen kan kinderen in contact brengen met de natuur en milieu-educatie bevorderen. Het stimuleert ook ontdekking, nieuwsgierigheid en het leren van praktische vaardigheden.

Moet ik me zorgen maken over de veiligheid van mijn kind tijdens het buitenspelen?

Ja, toezicht en veiligheidsmaatregelen zijn belangrijk. Het is essentieel om een veilige omgeving te creëren en kinderen bewust te maken van mogelijke gevaren.

Hoe kan ik het buitenspelen van mijn kinderen aanmoedigen?

Stimuleer buitenspelen door de juiste omgeving en speelgoed te bieden, moedig actieve spelletjes aan, en doe zelf mee om het leuk te maken.

Wat is het juiste evenwicht tussen schermtijd en buitenspelen?

Het is belangrijk om een balans te vinden tussen schermtijd en buitenspelen. Richtlijnen variëren, maar experts raden aan om dagelijks minstens een uur buitenspeeltijd te bieden.

Kan mijn kind buitenspelen als het slecht weer is?

Ja, buitenspelen kan ook bij minder gunstig weer voordelen bieden. Zorg voor geschikte kleding en beschutting om veilig te spelen.

Welke leeftijd is het beste om met buitenspelen te beginnen?

Kinderen kunnen vanaf zeer jonge leeftijd buiten spelen onder toezicht. Het is nooit te vroeg om de voordelen van buitenspelen te benutten.