Blaren voorkomen tijdens het wandelen met deze tips

blaren voorkomen tijdens wandelen

Een lange wandeling afleggen: veel mensen zijn er dol op. Het is een leuke manier om actief bezig te zijn en om de omgeving te verkennen. Toch komt er helaas ook vaak een pijnpuntje om de hoek kijken, en dat zijn de blaren die je kunt oplopen. We kunnen je gelukkig wel een aantal tips meegeven die je kunnen helpen om blaren te voorkomen.

Tip 1. Begrijp de oorzaken van blaren

Allereerst is het belangrijk om de oorzaken van blaren te weten, zodat je deze oorzaken eventueel zou kunnen voorkomen. Zo kan het zijn dat je te veel druk op je huid uitoefent, of dat je juist te veel wrijving hebt in de schoen. Deze wrijving en druk kunnen pijnlijke plekjes op de voeten veroorzaken. Ook kan het zijn dat vocht en warmte de oorzaken zijn van blaren, aangezien door warmte je voeten kunnen opzwellen en daardoor meer wrijving ontstaat in de schoen. Daarnaast is verkeerd schoeisel natuurlijk ook geen pretje, denk bijvoorbeeld aan schoenen die te strak zitten – wat drukplekken kan veroorzaken en dus ook blaren – of juist aan schoenen die te los zitten, waardoor er juist wrijving ontstaat.

Tip 2. Kies het juiste schoeisel

Het is ook belangrijk om de juist schoenen aan te schaffen. De wandelschoenen moeten prettig zitten, waardoor er geen druk of wrijving kan ontstaan. Daarnaast is het belangrijk om de juiste sokken te dragen, denk bijvoorbeeld aan vochtregulerende sokken. Deze sokken voorkomen dat het zweet in de sokken blijft zitten, wat ook vervelende plekken kan veroorzaken. En heb je eenmaal nieuwe schoenen gekocht? Loop deze dan eerst in, voordat je kilometers achter elkaar gaat lopen. Nieuwe schoenen kunnen namelijk ook blaren veroorzaken.

tips blaren voorkomen wandeling

Tip 3. Houd je voeten droog

Vochtige voeten, als je bijvoorbeeld veel zweet, kunnen ook een oorzaak zijn van blaren. Houd je voeten daarom zo veel mogelijk droog. Gebruik vochtafvoerende sokken en overweeg om inlegzooltjes te gaan dragen. Het is ook een prettig idee om reservesokken bij te hebben.

Tip 4. Voorkom wrijving

Een andere tip die we je kunnen meegeven, is wrijving voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld een speciale creme of poeder die ervoor zorgt dat er geen wrijving ontstaat. Je kunt ook proberen om alvast pleisters op gevoelige plekken aan te brengen, zodat je daar ook geen last meer hebt van wrijving. Je kunt ook wrijving voorkomen door je schoenen aan te passen aan jouw voeten.

Tip 5. Neem regelmatig pauzes

Het is ook goed om regelmatig pauzes te nemen. Door een pauze kun je je voeten weer even laten rusten en voorkom je ook dat er constant wrijving ontstaat op een bepaalde plek. Je kunt ook eventueel je schoenen even uit doen, zodat de schoenen en jouw voeten allebei kunnen luchten. Je kunt tijdens zo’n pauze ook jouw voeten checken op pijnlijke plekken of blaren, zodat je gelijk actie kunt ondernemen.

Eerste hulp bij blaren

Je hebt ontdekt tijdens het wandelen dat je een blaar hebt: wat nu? Het is belangrijk om de blaar niet door te prikken, maar doe er een speciale blarenpleister op. Als de blaar al is opengebarsten, is het belangrijk om deze zo goed mogelijk te verzorgen. Een open blaar is namelijk gevoeliger voor infecties dan een gesloten blaar: maak deze daarom eerst schoon voordat je er een pleister op plakt. 

Veelgestelde vragen over blaren voorkomen tijdens het wandelen

Wat veroorzaakt blaren tijdens het wandelen?

Blaren ontstaan meestal door wrijving en druk op de huid, vaak veroorzaakt door slecht passend schoeisel of vocht.

Hoe kan ik de juiste wandelschoenen kiezen om blaren te voorkomen?

Kies wandelschoenen die goed passen, geschikt zijn voor je activiteit en het juiste type sokken bevatten.

Wat voor soort sokken moet ik dragen om blaren te voorkomen?

Draag vochtregulerende wandelsokken om vocht af te voeren en wrijving te verminderen.

Wat kan ik doen als mijn nieuwe wandelschoenen blaren veroorzaken?

Loop je nieuwe schoenen in voordat je een lange wandeling maakt om blaren te voorkomen.

Hoe houd ik mijn voeten tijdens het wandelen droog?

Gebruik vochtafvoerende sokken, overweeg inlegzolen en neem extra sokken mee voor onderweg.

Wat zijn enkele producten die wrijving op mijn voeten kunnen verminderen?

Vaseline, anti-wrijvingscrème en poeder kunnen helpen om wrijving te verminderen.

Hoe kan ik blarenpleisters of -pleisters effectief gebruiken?

Breng ze aan op gebieden die gevoelig zijn voor wrijving voordat je blaren krijgt voor preventie.

Moet ik mijn wandelschoenen tijdens het wandelen af en toe uittrekken?

Ja, neem regelmatig pauzes om je voeten te luchten en te controleren op blaren of ongemak.

Wat moet ik doen als ik toch een blaar krijg tijdens het wandelen?

Doorprik een blaar voorzichtig, desinfecteer en bedek deze met een blarenpleister.

Wanneer moet ik medische hulp zoeken voor blaren?

Raadpleeg een arts als de blaar geïnfecteerd lijkt te zijn, als je diabetes hebt of als je een grote blaar hebt die niet vanzelf geneest.