Wandelen is supergezond: 5 redenen om dit vaker te doen

wandelen gezond

Een populaire manier om in beweging te blijven, is door te gaan wandelen. Waar je ook bent, je ziet altijd wel wandelaars om je heen. Wandelen is niet alleen leuk om de omgeving te verkennen, het is ook nog eens supergezond voor je. Waarom wandelen zo gezond is én waarom je eens wat vaker de wandelschoenen aan zou moeten trekken, vertellen we je hieronder.

1. Een goede manier van cardio

We weten allemaal dat in beweging zijn gezond is voor het lichaam. Zo is bijvoorbeeld wandelen een erg laagdrempelige, leuke manier om in beweging te zijn. Je geniet van de buitenlucht én doet aan cardio. En cardio is weer ontzettend goed voor ons lichaam: je bouwt er een goede conditie mee op en je kunt het risico op bepaalde ziekten verkleinen.

wandelen

2. Calorieën verbranden

Wist je dat je met wandelen veel calorieën kunt verbranden? Dit ligt er natuurlijk wel aan hoe lang en in welk tempo je aan het wandelen bent, maar je kunt met wandelen zeker wat calorieën wegstrepen. Zo kun je al gauw 200 kilocalorieën verbranden als je een uurtje aan het wandelen bent. Wandelen is daarom een goede manier om jouw lichaam in shape te houden.

3. Goed voor de botten en spieren

Wandelen is ook goed voor onze botten en spieren. Door te gaan wandelen, sterk je botten en spieren namelijk aan. Je zorgt er op die manier voor dat je lichaam soepeler en flexibeler wordt, en tegelijkertijd dat de spieren sterker worden. Vooral als je intensief gaat wandelen en bijvoorbeeld op een berg gaat wandelen, zul je je spieren goed triggeren. 

4. Beter kunnen slapen

Wandelen levert ook een boel mentale voordelen op. Doordat je in beweging blijft, zorg je ervoor dat het lichaam op een gegeven moment beter kan ontspannen. Door te bewegen neemt namelijk ook vaak het gevoel van stress en angst af, en dat kan er weer voor zorgen dat je beter en makkelijker in slaap kunt vallen ‘s nachts. En een betere nachtrust heeft weer genoeg voordelen voor jouw gemoedstoestand overdag én voor het lichaam.

5. Tijd spenderen met vrienden, familie of honden

Veel mensen vinden het heerlijk om in hun eentje te gaan wandelen: je kunt de dag even verwerken en je kunt je gedachten even verzetten. Heerlijk in de rust én op je eigen tempo wandelen. Toch is het maken van een wandeling ook de ideale manier om meer tijd door te brengen met vrienden, familie óf de huisdieren. 

Een wandeling met een vriend of familielid is gezellig: je kunt lekker bijkletsen en leuke herinneringen maken. Een wandeling maken met een viervoeter is ook ontzettend gezellig: de hond kan zijn of haar energie kwijt door lekker te kunnen rennen en te spelen. Ook dat zijn weer leuke herinneringen die jullie samen kunnen opbouwen. Er zijn dus genoeg voordelen op te noemen waarom je eens vaker de wandelschoenen aan moet trekken; voor zowel jouw fysieke als mentale gezondheid. 

Veelgestelde vragen over waarom wandelen gezond is

Waarom is wandelen gezond?

Wandelen biedt talloze fysieke, mentale en sociale voordelen, zoals het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid, bevordering van gewichtsbeheersing, vermindering van stress en angst, en versterking van relaties.

Hoe vaak moet ik wandelen om gezondheidsvoordelen te ervaren?

Het wordt aanbevolen om minimaal 150 minuten matige intensiteit of 75 minuten intensieve wandelingen per week te doen, verdeeld over verschillende dagen.

Helpt wandelen bij het verliezen van gewicht?

Ja, wandelen kan helpen bij gewichtsverlies. Het verbrandt calorieën, verhoogt de stofwisseling en draagt bij aan het creëren van een calorietekort.

Kan wandelen mijn hartgezondheid verbeteren?

Ja, regelmatig wandelen kan het hart versterken, kan de bloedcirculatie verbeteren en verlaagt het risico op aandoeningen.

Is wandelen geschikt voor mensen van alle leeftijden?

Absoluut! Wandelen is een veilige en toegankelijke activiteit die geschikt is voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus.

Hoe kan wandelen mijn mentale welzijn beïnvloeden?

Wandelen vermindert stress en angst, verbetert de stemming, bevordert mentale helderheid en kan zelfs de slaapkwaliteit verbeteren.

Moet ik speciale apparatuur aanschaffen om te gaan wandelen?

Nee, wandelen vereist geen speciale apparatuur. Comfortabele schoenen en kleding zijn voldoende. Een stappenteller of fitnesstracker kan echter handig zijn om je voortgang bij te houden.

Kan ik wandelen als mijn primaire vorm van lichaamsbeweging kiezen?

Absoluut! Wandelen kan een uitstekende vorm van lichaamsbeweging zijn, vooral als je net begint met een actieve levensstijl of als andere vormen van lichaamsbeweging moeilijk zijn.

Zijn er specifieke tips voor veilig wandelen?

Kies veilige routes, draag comfortabele en ondersteunende schoenen, let op je houding, hydrateer voldoende en bescherm jezelf tegen de zon met zonnebrandcrème en een hoed.

Kan wandelen sociaal zijn?

Zeker! Wandelen biedt de mogelijkheid om samen met vrienden, familie of huisdieren te wandelen. Je kunt ook deelnemen aan wandelgroepen of -clubs om nieuwe mensen te ontmoeten en sociale interactie te hebben tijdens het wandelen.