De gezondheidsvoordelen van touwtjespringen op een rij

voordelen touwtjespringen

Touwtjespringen: iets wat we vroeger massaal op het schoolplein deden. Een leuke activiteit, maar ook nog eens een supergoede manier van het doen van een work-out. Touwtjespringen heeft namelijk veel gezondheidsvoordelen. We hebben het hieronder voor je op een rij gezet.

1. Fysieke voordelen

Laten we eerst beginnen met de fysieke voordelen. Touwtjespringen kan namelijk wel echt worden gezien als een ultieme work-out. Zo moet je continu springen en dat is een goede manier van cardio. Door het doen van cardio verbrand je calorieën en verminder je het risico op hart- en vaatziekten. Ook zal het hart hierdoor sterker worden en bevorder je de bloedsomloop. 

Daarnaast zal touwtjespringen er ook voor zorgen dat je gewicht kunt verliezen. We benoemden net al dat je door touwtjespringen veel calorieën kunt verbranden, en daardoor dus ook vet kunt verliezen. Ook zal touwtjespringen ervoor zorgen dat je spieren worden gestimuleerd en het zal ook bijdragen aan het tonen van het lichaam.

touwtjespringen

2. Coördinatie en balans

Touwtjespringen heb je vaak niet binnen een paar tellen onder de knie. Zo moet je een goede coördinatie en balans hebben om deze sport succesvol te kunnen uitvoeren: je moet weten op welk moment je moet springen en wanneer je het touw langs je lichaam moet zwieren. Touwtjespringen is dus een goede manier om de motoriek, reactiesnelheid en hand-oogcoördinatie onder de knie te krijgen.

3. Goed voor de botten en spieren

Touwtjespringen is ook nog eens goed voor de botten en spieren. Je versterkt zowel de botten als spieren als je regelmatig gaat touwtjespringen. Dit kan ervoor zorgen dat je lichaam soepel en flexibel blijft.

4. Mentale voordelen

We weten allemaal dat sporten goed is voor zowel lichaam als geest. En dat is bij touwtjespringen hetzelfde verhaal. Je kunt touwtjespringen zien als een uitlaatklep, waarbij je stressgevoelens kunt verminderen. Daarnaast kun je door sporten lekkerder in je vel zitten. Al met al zijn er genoeg voordelen op te noemen waarom je eens zou gaan moeten beginnen met touwtjespringen!

Het juiste springtouwkiezen: hoe doe je dat?

Wanneer je inderdaad van plan bent om te gaan touwtjespringen, is het belangrijk dat je het juiste springtouw in huis haalt. Allereerst kun je letten op de maat van het springtouw. Deze moet lang genoeg zijn om er onder door te kunnen springen. Kies daarom voor een springtouw dat ongeveer 70 tot 90 centimeter langer is dan jouw eigen lengte. Je kunt achterhalen of het springtouw de goede maat is door op het springtouw te gaan staan en de handvatten omhoog te houden. Wanneer je gemakkelijk boven je schouders uitkomt, is het springtouw te groot. 

Daarnaast kun je ook nog kijken naar de verschillende soorten springtouwen. Zo heb je springtouwen in verschillende materialen, maar je hebt ook springtouwen die bijdragen aan jouw doel. Zo heb je bijvoorbeeld springtouwen waar je veel snelheid mee kan behalen, maar je hebt ook springtouwen die het springen juist extra zwaar maken. Vraag jezelf daarom af wat jouw doel is en kies op basis daarvan het springtouw dat bij jou past.

Veelgestelde vragen over touwtjespringen

Is touwtjespringen een effectieve cardiovasculaire oefening?

Ja, touwtjespringen is een uitstekende cardiovasculaire oefening die de hartslag verhoogt en de bloedsomloop verbetert.

Helpt touwtjespringen bij het verliezen van gewicht?

Ja, touwtjespringen is een effectieve oefening om calorieën te verbranden en kan bijdragen aan gewichtsverlies.

Welke spieren worden versterkt door touwtjespringen?

Touwtjespringen versterkt voornamelijk de beenspieren, buikspieren en armen.

Kan touwtjespringen de botdichtheid verbeteren?

Ja, touwtjespringen kan de botdichtheid vergroten en helpen bij de preventie van osteoporose.

Is touwtjespringen geschikt voor alle fitnessniveaus?

Ja, touwtjespringen kan worden aangepast aan verschillende fitnessniveaus door de intensiteit en het tempo aan te passen.

Helpt touwtjespringen bij het verbeteren van de balans en coördinatie?

Ja, touwtjespringen kan de balans, coördinatie en motorische vaardigheden verbeteren.

Zijn er mentale voordelen van touwtjespringen?

Ja, touwtjespringen kan de stemming verbeteren, stress verminderen en de cognitieve functie bevorderen.

Hoe lang moet ik touwtjespringen om gezondheidsvoordelen te ervaren?

Het wordt aanbevolen om regelmatig, bij voorkeur dagelijks, gedurende ten minste 10-15 minuten te touwtjespringen om de voordelen te ervaren.

Wat zijn de veiligheidsrichtlijnen voor touwtjespringen?

Zorg voor een geschikte ondergrond, kies een goed passend springtouw en warm vooraf op om blessures te voorkomen.

Kan touwtjespringen helpen bij het verbeteren van de algehele fitheid?

Ja, touwtjespringen is een veelzijdige oefening die de algehele fitheid kan verbeteren door het versterken van het cardiovasculaire systeem, spieren en botten, evenals het bevorderen van balans en coördinatie.