Een badmintonracket kopen: waar moet ik op letten?

badminton

Als je wil gaan beginnen met badmintonnen, is een badmintonracket een pre. Zonder badmintonracket kun je namelijk niet eens beginnen met de sport. Er zijn overigens wel een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden in jouw zoektocht naar een geschikt badmintonracket. Waar je op moet letten bij het kopen van een badmintonracket, vertellen we je hieronder.

Soorten badmintonrackets

Allereerst wordt er een onderscheid gemaakt in het soort badmintonrackets. Denk bijvoorbeeld aan rackets voor beginners, geavanceerde spelers en de speler die daar tussen zit. Je zult het misschien niet denken, maar er zijn veel aspecten waar je op moet letten die passen bij jouw spelersniveau. Door een geschikt badmintonracket te kiezen, speel je des te beter.

badmintonracket kopen

Racketmateriaal

Een badmintonracket kan bestaan uit verschillende materialen. Zo wordt vaak aluminium, grafiet, staal en carbon fiber gebruikt. Badmintonrackets van aluminium vallen in de lichte categorie, net zoals badmintonrackets van grafiet. Toch zijn rackets van aluminium minder wendbaar. Rackets van staal zijn daarentegen weer een stuk zwaarder, maar zijn ook niet zo wendbaar. Grafiet is wel wendbaar, licht en erg prettig in gebruik. 

Gewicht en balans

Ook wordt er bij badmintonrackets een onderscheid gemaakt in gewicht en balans. Zo heb je lichtgewicht rackets zoals aluminium en grafiet, maar heb je ook zwaargewicht rackets zoals staal. Badmintonrackets van staal worden vaak gebruikt voor recreatief gebruik, wat betekent dat deze in de zwaardere klasse vallen. Badmintonrackets die lichter zijn, worden voornamelijk gebruikt voor professioneel gebruik. 

Daarnaast kun je ook kijken naar de evenwichtspunten. Zo heb je head-heavy, waarbij het gewicht vooral aan de bovenkant zit. Je hebt ook head-light, waarbij het gewicht juist in het handvat zit. Daarnaast heb je ook rackets die even balanced zijn. Iedere balans heeft zijn voor- en nadelen, zoals een betere wendbaarheid of meer controle. Het is ook maar net wat bij jouw spelersniveau past.

Gripmaat en handvat

Badmintonrackets kunnen ook verschillen in gripmaat. Hierbij wordt er eigenlijk gewoon gekeken naar hoe groot jouw handen zijn en welke gripmaat je hiervoor moet hebben. Met grote handen kom je al gauw uit in XL, terwijl je met kleine handen een maatje kleiner moet nemen. 

Je kunt ook kijken naar de verschillende soorten handvatten. Daar wordt namelijk ook onderscheid in gemaakt; je hebt rechte handvatten, maar ook geribbelde handvatten of conische handvatten.

Prijzen en budget

Het is ook vooral belangrijk om naar jouw budget te kijken. Badmintonrackets kunnen behoorlijk verschillen in prijs en het is maar net wat jij er voor over hebt. Als je gewoon een potje wil badmintonnen op de camping, is het logisch dat je voor een goedkopere variant gaat dan wanneer je echt de sport beoefent. 

Proefspelen en testen

Het is ook belangrijk om verschillende badmintonrackets uit te testen. Zo ervaar je zelf de verschillen in bijvoorbeeld het gewicht, maar ook in de balans en de grootte van het handvat. Je kunt bijvoorbeeld een sportwinkel bij je in de buurt bezoeken om verschillende rackets uit te testen, maar op de sportclub kun je vast ook terecht om verschillende rackets te ontdekken.

Veelgestelde vragen over een badmintonracket kopen

Wat voor soort badmintonracket moet ik kiezen als beginner?

Als beginner is het raadzaam om te beginnen met een lichtgewicht racket met een evenwichtige balans voor meer controle en wendbaarheid.

Wat is het verschil tussen aluminium en graphite rackets?

Aluminium rackets zijn duurzaam en budgetvriendelijk, terwijl graphite rackets lichter en geschikter zijn voor gevorderde spelers vanwege hun stijfheid.

Hoe beïnvloedt het gewicht van een racket mijn spel?

Lichtere rackets bieden meer wendbaarheid, terwijl zwaardere rackets kracht en stabiliteit bieden. Kies op basis van je speelstijl.

Wat betekenen de termen “head-heavy” en “head-light” bij rackets?

”Head-heavy” rackets hebben meer gewicht aan de bovenkant, wat zorgt voor kracht. “Head-light” rackets hebben minder gewicht aan de bovenkant, wat wendbaarheid bevordert.

Hoe beïnvloedt flexibiliteit de prestaties van een racket?

Flexibele rackets bieden meer controle en precisie, terwijl stijvere rackets meer kracht en snelheid kunnen genereren.

Hoe meet ik de juiste gripmaat voor mijn racket?

Meet de omtrek van je handpalm onderaan je hand en gebruik een maattabel om de juiste gripmaat te vinden.

Wat is het belang van snaartrekkracht?

De snaartrekkracht beïnvloedt de kracht en controle van je slagen. Een hogere spanning biedt meer controle, terwijl een lagere spanning meer kracht genereert.

Hoe kan ik een racket testen voordat ik het koop?

Bezoek een sportwinkel of een badmintonclub om rackets uit te proberen en te voelen welke het beste bij je past.

Hoe onderhoud ik mijn badmintonracket?

Houd je racket schoon, vervang versleten grips en bescherm het met een hoes wanneer het niet in gebruik is.

Wat is een redelijk budget voor een badmintonracket?

Prijzen variëren, maar voor beginners is een budget van €30 tot €70 doorgaans voldoende. Gevorderde rackets kunnen duurder zijn, variërend van €100 tot €250 of meer.