Alles over de elfstedentocht

De bekendste schaatstocht van Nederland is al jaren niet meer geweest. Toch is het een belangrijk onderdeel van onze geschiedenis. Hieronder lees je alles over de elfstedentocht wat je moet weten en hoe alles is begonnen. 

Wat is de elfstedentocht?

De elfstedentocht is een tocht wat al jaren wordt gehouden in Friesland. Het ijs moet natuurlijk wel dik genoeg zijn om de elfstedentocht te kunnen rijden. Elk jaar dat het gehouden is, doen er veel mannelijke en vrouwelijke schaatsers mee om te bewijzen dat ze deze tocht door de bekende elf steden kunnen uitrijden. De tocht is in totaal tweehonderd kilometer lang. Het doel van de ‘tocht der tochten’ is dat je de rit zo snel mogelijk uitrijdt.

Geschiedenis van de elfstedentocht

De elfstedentocht is al een lange tijd geleden ontstaan. In 1909 werd de eerste officiële tocht gehouden. De elfstedentocht is ontstaan door Pim Mulier die als eerste de tocht heeft afgelegd in 1890. Hij was erbij wanneer de tocht voor het eerst werd gehouden in 1909. Verder is hij ook de bedenker en maker van het bekende kruisje die de deelnemers krijgen als ze mee hebben gedaan.

De elf Friese steden

De naam van de tocht zegt het al maar de elfstedentocht gaat door elf steden van Friesland. Alle deelnemers beginnen in Leeuwarden en dat is ook direct het eindpunt van de tweehonderd kilometer tocht. Na Leeuwarden komt de stad Sneek, Ijlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en op het einde dus weer Leeuwarden. De tocht heeft elk jaar dezelfde route en de rijders zijn enorm fanatiek om de tocht der tochten uit te rijden.

Werking van de elfstedentocht

De tocht der tochten mag maar maximaal een keer per jaar georganiseerd worden. Voor de rest moeten de rijders zich opgeven om mee te kunnen doen. Onderweg kom je stempelposten tegen. Het is belangrijk dat je je stempelkaart laat afstempelen bij elke stempelpost. Je stempelkaart krijg je bij het begin in de stad Leeuwarden. Heb je alle stempels gehaald en ben je helemaal klaar met de elfstedentocht? Dan krijg je een kruisje om te laten zien dat je hem uitgereden en gehaald hebt.

Wat heb je nodig om mee te kunnen doen?

Er zijn een aantal dingen wat je nodig hebt voordat je kunt gaan beginnen aan de tocht der tochten. Allereerst is er ijs nodig van minimaal vijftien centimeter om de elfstedentocht te mogen rijden. Wanneer dat het geval is, is het verstandig dat je goede schaatsen regelt. Tweehonderd kilometer is namelijk enorm veel en je wilt geen last krijgen van blaren. Ook wil je je warm genoeg aankleden om de tocht uit te kunnen rijden. Als laatste moet je zorgen voor genoeg voedingsstoffen zodat je de rit vol kunt houden.