Wat zijn de meestgemaakte fouten in de sportschool?

meest gemaakte fouten sportschool

Herinner je je dat moment nog, dat je voor de eerste keer naar de sportschool ging? Dat was vast een moment vol spanning en onwennigheid. Hopelijk heb je daarbij een boel advies gekregen hoe je bepaalde technieken moet uitvoeren, zodat je nu vol zelfvertrouwen de sportschool kunt betreden. 

Toch is het zo dat niet iedereen de juiste adviezen krijgt waardoor de kans groot is dat er nog weleens fouten worden gemaakt. Fouten in de sportschool kunnen grote blessures veroorzaken en dat wil je natuurlijk voorkomen. Wat de meest voorkomende fouten zijn in de sportschool, zetten we hieronder voor je op een rij zodat jij ze niet hoeft te maken.

Fout 1: Houding

De grootste fout die je kunt maken in de sportschool, is een verkeerde houding aannemen. Met een verkeerde houding kun je letterlijk en figuurlijk jouw lichaam kapotmaken. De kans op blessures is aanwezig. Controleer daarom altijd goed dat je niet traint met bijvoorbeeld een holle rug, vooral als je een nieuwe oefening gaat uitvoeren. Laat daarom altijd iemand meekijken die er verstand van heeft en laat diegene beoordelen hoe je houding is.

Fout 2: Het gewicht

De tweede fout heeft te maken met het gewicht. Dit kan zowel te weinig als te veel gewicht zijn. Wanneer je continu blijft trainen op hetzelfde gewicht terwijl je veel meer kunt, maak je geen progressie. Je moet jouw spieren namelijk uitputten om resultaten te zien. Laat jezelf daarom zeker zweten en wees niet bang om wat extra gewicht te pakken.

Daarnaast is té veel gewicht nou ook weer niet goed, tenzij je het natuurlijk wel aankunt. Wanneer je voor jouw doen te zwaar traint, kun je de houding ook niet meer goed aannemen waardoor je de oefening niet goed kunt uitvoeren. Hierdoor kun je weer blessures krijgen.

Fout 3: Te snelle bewegingen

We kennen natuurlijk allemaal zo’n persoon in de sportschool die oefeningen in een rap tempo uitvoert. Dit is natuurlijk niet helemaal de bedoeling. Het is juist de bedoeling om een oefening langzaam uit te voeren, zodat de spanning op de spieren blijft staan. Door langzaam te trainen boek je juist meer resultaat – en daarmee bedoelen we niet dat je urenlang moet gaan sporten, maar de oefeningen op een langzamer tempo moet uitvoeren.

fouten in de sportschool

Fout 4: Te snel en te veel willen

Iedereen wil binnen de kortste keren veel resultaat zien. Toch is het goed om te benoemen dat dat bij fitness niet mogelijk is. Bij fitness moet je juist veel geduld hebben om uiteindelijk resultaat te kunnen zien. Om deze voortgang te bevorderen is het goed om ook op je voeding te letten. Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende rust te nemen. Het is wellicht verleidelijk om iedere dag in de sportschool te staan, maar een dag rust nemen is juist ook erg goed voor je spierherstel. 

Fout 5: Warming-up en cooling-down overslaan

Het is goed om jouw training te beginnen met een warming-up. Met een warming-up maak je je spieren warm en bereid je de spieren voor op de training. Als je meteen aan de slag gaat zonder een warming-up krijgen je spieren een enorme shock en kun je last krijgen van blessures. Bovendien is het ook goed om je training af te sluiten met een cooling-down, zodat je spieren weer in de ruststand komt.

Fout 6: Altijd dezelfde oefeningen doen

Om progressie te zien, is het belangrijk om niet altijd dezelfde oefeningen te doen. Wanneer je altijd maar dezelfde oefeningen doet, kunnen je spieren eraan gewend raken waardoor je spieren niet meer echt worden uitgedaagd. Als je dus merkt dat je niet zo veel progressie maakt, is het tijd om je sportschema weer een keer om te gooien en deze vol te zetten met andere oefeningen.

Fout 7: Niet letten op je voeding

Fitness gaat hand in hand met voeding. Om progressie en opgepompte spieren te zien, moet je je focussen op een gezond eetpatroon. Dit eetpatroon moet bestaan uit veel eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten. Voeding geeft je namelijk energie voor, tijdens en na het sporten. Bovendien kan een gezond eetpatroon ook bijdragen aan een goed herstel. 

Fout 8: Altijd maar op apparaten trainen

Om het maximale uit jouw training te halen, is het goed om eens de apparaten in te ruilen voor losse gewichten. Door te trainen met losse gewichten moet jouw lichaam ook het evenwicht zien te bewaren, worden de buikspieren altijd aangespannen en moet je meer werk verrichten. Je traint met losse gewichten dus ook meerdere spiergroepen tegelijk. Dat neemt niet weg dat apparaten slecht zijn om mee te trainen; apparaten zijn juist ideaal om een bepaalde spiergroep te trainen, maar ook voor de beginnend fitnesser zijn apparaten ideaal. 

Veelgestelde vragen

Hoe bereid je je voor op je eerste sportschoolbezoek?

Ga je de eerste keer naar de sportschool? Draag dan geschikte sportkleding. Ook moet je een flesje water en een handdoek niet vergeten. Neem ook iemand mee die verstand heeft van de sportschool en je zo nodig wat oefeningen kan uitleggen.

Hoe lang moet je tussen de trainingen rusten?

Het is belangrijk om sowieso een dag lang een spiergroep te laten rusten, zodat de spieren kunnen herstellen.

Kun je iedere dag trainen?

Je kunt iedere dag trainen, maar zorg ervoor dat je niet iedere dag dezelfde spiergroep traint.