Alles over de Paralympische Spelen

De Olympische Spelen is bij de meeste mensen wel bekend. Ook zijn er Paralympische Spelen voor mensen die een beperking hebben en toch op hoog niveau sporten. Op die manier wordt de Spelen voor iedereen toegankelijk. Hieronder lees je alles over de Paralympische Spelen.

Geschiedenis van de Paralympische Spelen

Ludwig Guttman is de man die met het idee is begonnen van de Paralympische Spelen. Hij heeft een idee bedacht in 1948 om een rolstoelwedstrijd te organiseren. Dit heeft hij bedacht omdat hij het leven wilde verbeteren van de soldaten die in de Tweede Wereldoorlog blijvende letsel hebben overgehouden. De rolstoelwedstrijd werd later uitgebouwd tot de Paralympische Spelen om voor iedereen met een beperking een Spelen te organiseren. De eerste officiële Paralympische Spelen werden gehouden in 1960 in Rome.  Het is een mooie manier omdat iedereen kan sporten op een leuke manier met een sport wat bij hen past. 

Wie doen er mee aan de Paralympische Spelen?

Er doen heel veel verschillende sporters mee uit verschillende landen. Aan het begin van de Paralympische Spelen waren alleen sporters die in een rolstoel zaten welkom om mee te doen. Op gegeven moment is die regel veranderd en mochten er ook mensen meedoen die bijvoorbeeld een arm of een been missen. Tot op de dag van vandaag is dat niet veranderd. Wanneer mensen last hebben van een lichamelijke beperking, een beperking in de hersenen of een visuele beperking en supergoed zijn in een sport, dan mogen ze naar de Paralympische Spelen om zichzelf te bewijzen in de sport wat ze leuk vinden.

Hoe zitten de Paralympische Spelen in elkaar?

De Paralympische Spelen zitten over het algemeen hetzelfde in elkaar als de gewone Olympische Spelen. Sporters moeten tegen elkaar strijden en laten zien dat ze de beste zijn. Wanneer ze de finales hebben gewonnen, dan verdienen ze een medaille. Dat kan een gouden medaille zijn, een zilveren medaille en een bronzen medaille. Verder worden de Spelen elke vier jaar gehouden. De sporters moeten zorgen dat ze zich wel plaatsen voor de Paralympische Spelen om mee te doen.

De verschillende sporten

In totaal bestaan de Paralympische Spelen uit verschillende soorten sporten. In totaal zijn er twintig zomersporten en zes wintersporten. De meest bekende sporten op de Paralympische Spelen zijn atletiek, rolstoelbasketbal en badminton. De sporters zijn al maandenlang aan het trainen om mee te mogen doen op het hoogste niveau. Ze kunne zich dus specialiseren in 20 zomersporten en zes wintersporten.