Yoga uitproberen? Dit zijn 10 soorten

Yoga uitproberen? Dit zijn 10 soorten

Yoga wordt steeds populairder bij de mensen. Je ziet steeds vaker dat mensen in je omgeving yoga uitvoeren. Toch weet niet iedereen wat voor soorten yoga er eigenlijk zijn. Er zijn namelijk heel veel verschillende soorten yoga die je kan uitvoeren. Hieronder hebben we een top 10 opgeschreven.

Vinyasa yoga

Vinyasa is een dynamische vorm van yoga. Het wordt ook wel de flow-yoga genoemd. Bij de vinyasa yoga wordt er voornamelijk gelet op je ademhaling. Doordat je let op je ademhaling ontstaat er een soort dans flow. Doordat de vinyasa verschillende soorten op verschillende soorten uitgevoerd kan worden, helpt het sneller om je geest tot rust te krijgen.

Bikram yoga

Bikram yoga is gericht op je gezondheid. Bikram yoga doe je namelijk in een warme ruimte, waardoor je spieren wat soepeler worden. Om deze reden is bikram yoga ook zeer stressverlagend. Doordat je het in een warme ruimte uitvoert, wordt je bloedcirculatie geactiveerd en wordt er dus meer zuurstof in je bloed opgenomen.

Kundalini yoga

Bij kundalini yoga komt in je zenuwstelsel meer energie vrij. Door deze energie activeer je je eigen bewustzijn.  Als je dit goed uitvoert open je je eigen chakra, waardoor er meer energie vrijkomt. Deze yogastijl wordt vaak uitgevoerd door de wat meer ervaren yogi’s. 

Yoga Nidra

Nidra is de ontspanningsmethode die ervoor zorgt dat je lichaam en je geest herstellen en het zorgt ook voor een diepe ontspanning. Nidra is een vorm van yoga waarbij je jezelf laat leiden door een meditatie. Een stem leidt je door de sessie heen met verschillende soorten fases.

Yin yoga

Yin yoga is een yogastijl waarbij je voornamelijk de focus legt op het ontspannen van de spieren. Ook wordt bij deze yogastijl dieper gewerkt op de spieren, het bindweefsel en de meridianen. Deze stijl houdt je wat langer in de pose, waardoor je spieren en lichaamsweefsel steeds meer gestretcht worden.

Power yoga

Bij power yoga worden verschillende soorten yoga soorten met elkaar gecombineerd. Doordat je verschillende soorten met elkaar mixt worden je spieren steeds sterker. De spieren kunnen tijdens de oefeningen niet goed wennen aan de yogastijl. Op deze manier kunnen je spieren zich dus een stuk beter ontwikkelen. 

Restorative yoga

Restorative yoga is letterlijk vertaald herstellende yoga en is dus bedoeld om tot een wat diepere ontspanning te komen. Op deze manier laat je je lichaam dus wat beter herstellen. Door deze yogastijl wordt zowel je mentaal, lichamelijk en emotioneel meer ontspannen. 

Hot yoga

Bij hot yoga zegt de naam eigenlijk al genoeg. Hot yoga zorgt ervoor dat er verschillende soorten yoga poses en ademhalingsoefeningen worden uitgevoerd bij een temperatuur van 40 graden. Er zijn genoeg mensen die hot yoga en bikram yoga verwarren met elkaar, maar toch heeft het een klein verschil waardoor het net anders is. Dat komt omdat er bij hot yoga net iets meer oefeningen worden uitgevoerd. 

Iyengar yoga

De iyengar yoga houdt zich vaak aan drie zogenaamde basiselementen zoals timing, techniek en de volgorde. Door deze drie basiselementen wordt er gefocust op ademhalingsoefeningen en yogahoudingen. Iyengar yoga zorgt ervoor dat je flexibiliteit van je lichaam steeds meer vergroot wordt.

Ashtanga yoga

Bij de ashtanga lopen de houdingen die je aanneemt in een soort van dansvorm. Er wordt ook gebruikgemaakt van een statische houding die erg lijkt op hatha yoga. Bij deze yogo soort wordt er nadruk gelegd op de ademhaling, maar niet op de normale ademhaling. Er wordt namelijk een extra nadruk gelegd op de ademhaling die wat hoger in de borstkas zit.