Welke sporten kun je doen met een lichamelijke beperking?

Welke sporten kun je doen met een lichamelijke beperking?

Sporten is iets wat goed is voor iedereen. Toch kan niet altijd iedereen de sport uitvoeren die hij of zij graag zou willen. Voor mensen met een lichamelijke beperking is sporten niet altijd even makkelijk. Toch zijn er wel een aantal sporten die ook mensen met een lichamelijke beperking kunnen uitvoeren.

Fitness

Het grootste voordeel aan fitness is dat je zelf kan kiezen wat voor soort apparaten je wilt gebruiken. Niet iedereen heeft natuurlijk dezelfde lichamelijke beperking. Daarom is het fijn bij fitness dat je alles zelf kan bepalen. Je kan zelf bepalen welk gewicht, wat voor tempo en welke apparaten je het beste kunt gebruiken voor jouw omstandigheden. Ook is het bij fitness fijn dat er voldoende professionals zijn die je zouden kunnen helpen tijdens het fitnessen, zodat jij het veiligste kan sporten.

Zwemmen

Zwemmen heeft voor veel mensen met een lichamelijke beperking vele voordelen. In het water voel je namelijk geen zwaartekracht, waardoor je een stuk vrijer kunt bewegen en je minder last hebt van de pijn. Ook een groot voordeel van zwemmen is dat je met een tillift erin getild kan worden en door een hulpstuk kan je blijven drijven. Op deze manier heb je niet altijd iemand nodig. Niet voor iedereen is het zwemmen echt een sport, maar meer een moment van rust, wat ook erg belangrijk is na het intensief bewegen.

Hardlopen

Hardlopen kan met een lichamelijke beperking op veel verschillende manieren. Je kan er namelijk voor kiezen om een sportprothese te nemen bij het hardlopen, wat het natuurlijk een stuk makkelijker maakt. Ook is het verstandig om in een groepje te sporten, zodat er mensen om je heen zijn die je kunnen helpen als het even niet meer lukt. Op deze manier heb je ook een soort mentale support wat kan helpen om toch door te gaan. 

Fietsen

Nederland is natuurlijk het land van fietsen in de wereld. Doordat wij geen bergen en weinig heuvels hebben, kan je heel erg makkelijk overal fietsen. Eén van de bekendste fietsen voor mensen met een lichamelijke beperking is een elektrische fiets met trapondersteuning. Op deze manier kost het je minder kracht om vooruit te komen. Ook is een tandem een erg bekende fiets voor mensen met een lichamelijke beperking. Met een tandem kan je namelijk samen met z’n tweeën fietsen, waarbij de voorste persoon moet sturen en trappen en de achterste persoon alleen maar hoeft te trappen. Zo kan je dus toch bewegen, maar hoef je niet op veel verschillende dingen te letten en kan je focussen op het trappen. Natuurlijk is het grootste voordeel dat je niet alleen bent.


Dit zijn de verschillende soorten sporten die mensen met een lichamelijke beperking kunnen uitvoeren. Je staat er dus zeker niet alleen voor en je blijft toch nog in beweging.