Synchroonzwemmen: zo begin je ermee

wat is synchroonzwemmen

Een unieke sport is synchroonzwemmen. Het is altijd leuk om te kijken naar mensen die in een groep of solo synchroon gaan zwemmen: zo worden er verschillende kunstjes in het water gemaakt, maar ook zelfs onder water. Wat synchroonzwemmen is en hoe je ermee kunt beginnen, vertellen we je hieronder.

Wat is synchroonzwemmen?

Synchroonzwemmen, ook wel artistiek zwemmen genoemd, is een sport die in het water wordt uitgeoefend waarbij er verschillende kunstjes synchroon worden uitgevoerd. Normaal gesproken wordt dit in een team uitgevoerd, maar je hebt tegenwoordig ook solo- en duet-synchroonzwemmen. In het water en onder het water worden verscheidene kunstjes uitgevoerd. Synchroonzwemmen is daardoor zeker een intensieve sport, aangezien je over zowel artistiek als atletisch talent moet beschikken.

Basisvaardigheden en technieken van synchroonzwemmen

Als je wil gaan beginnen met synchroonzwemmen, is het belangrijk dat je beschikt over een aantal vaardigheden en technieken. Zo is het belangrijk dat je een aantal essentiële bewegingen kunt uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan de eggbeater kick om stabiel in het water te kunnen blijven, maar ook aan balletbenen en sculling onder water. 

Het is ook niet geheel onbelangrijk om je ademhaling onder controle te hebben. Je brengt namelijk bij synchroonzwemmen heel wat tijd door onder water en het is belangrijk om te trainen om langdurig onder water te kunnen zwemmen.

Daarnaast is het ook van belang dat je een flexibel lichaam hebt, maar ook een krachtig lichaam. Je moet namelijk allerlei bewegingen maken in het water en dat is natuurlijk een stuk zwaarder. 

Uitrusting en kleding

Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met de kledingvoorschriften van het synchroonzwemmen. Je moet natuurlijk badkleding dragen: voor de mannen geldt vaak een strakke zwembroek, terwijl bij de vrouwen over het algemeen een badpak wordt gedragen. Daarnaast zijn neusklemmen en een duikbril ook geen overbodige luxe tijdens de training, en wellicht vind je het ook wel prettig om zwemvliezen te gebruiken in de training. Houd rekening met de aanbevelingen van jouw trainer om te bepalen wat de fijnste uitrusting en kleding is voor het synchroonzwemmen.

synchroonzwemmen

Training en voorbereiding

Synchroonzwemmen vergt enige training. Je moet immers bepaalde kunstjes en vormen in het water kunnen uitoefenen, maar dat moet ook nog eens synchroon met de rest. Het is daarom belangrijk om bepaalde doelen op te stellen en een trainingsschema te volgen, waar iedereen zich aan kan houden. Zo houden jullie je bezig met hetzelfde doel en dat versterkt natuurlijk ook de groepsband. Ook is het regelmatig oefenen van groot belang, want door te oefenen krijgen jullie het steeds beter onder de knie.

Ook is het belangrijk om naast het zwemmen, te werken aan je conditie en je kracht. Ga bijvoorbeeld regelmatig hardlopen om te werken aan je conditie en ga naar de sportschool om daar fitnessoefeningen te doen.

Veiligheid en blessurepreventie

Ook in het water kunnen blessures ontstaan: zo kun je bijvoorbeeld een spier verrekken tijdens de training of kun je tegen iemand aanbotsen. Het is belangrijk om dit soort problemen te voorkomen. Doe daarom altijd aan een warming-up en een cooling-down, en zorg ervoor dat je ook veilig kunt bewegen in het water. Houd voldoende afstand en houd elkaar ook goed in de gaten onder water.

Hoe vind je een synchroonzwemclub of trainer?

Als je ook wil beginnen met synchroonzwemmen, is het belangrijk dat je op zoek gaat naar zwemvereniging of -club bij je in de buurt die synchroonzwemmen aanbiedt. Je kunt ook op zoek gaan naar een trainer die dit soort lessen kan aanbieden.

Veelgestelde vragen over synchroonzwemmen

Wat is synchroonzwemmen?

Synchroonzwemmen is een watersport waarbij atleten verschillende acrobatische en kunstzinnige bewegingen uitvoeren in het water, synchroon met muziek.

Moet ik een goede zwemmer zijn om te beginnen met synchroonzwemmen?

Ja, een solide zwemvaardigheid is essentieel omdat synchroonzwemmers veel tijd onder water doorbrengen.

Hoe kan ik mijn ademhaling controleren tijdens synchroonzwemmen?

Ademhalingsoefeningen en training kunnen helpen bij het ontwikkelen van de nodige controle over je ademhaling.

Heb ik speciale muzikale kennis nodig voor synchroonzwemmen?

Nee, je hebt geen muzikale achtergrond nodig, maar het helpt om de muziek te voelen en te begrijpen hoe deze je bewegingen kan beïnvloeden.

Welke uitrusting heb ik nodig voor synchroonzwemmen?

Basisuitrusting omvat een badpak, badmuts, neusklem, duikbril en zwemvliezen.

Hoe kan ik mijn flexibiliteit verbeteren voor synchroonzwemmen?

Stretching- en yoga-oefeningen kunnen helpen om je flexibiliteit te vergroten.

Moet ik lid worden van een synchroonzwemclub om te beginnen?

Het is aanbevolen om lid te worden van een club of vereniging, omdat ze training, coaching en gemeenschapssteun bieden.

Zijn er specifieke veiligheidsmaatregelen voor synchroonzwemmen?

Zorg ervoor dat je altijd in een veilige omgeving zwemt, onder toezicht van een trainer, en ken de veiligheidsprotocollen van de club.

Kan ik synchroonzwemmen combineren met andere sporten?

Het kan mogelijk zijn om synchroonzwemmen te combineren met andere sporten, maar overleg met je coach voor een evenwichtig trainingsprogramma.

Hoe lang duurt het om een synchroonzwemwedstrijd voor te bereiden?

De voorbereidingstijd varieert, maar het vereist consistentie en toewijding om de vereiste technieken en choreografie te beheersen voordat je aan wedstrijden kunt deelnemen.