Wat is calisthenics en hoe begin je ermee?

calesthenics

Pull-ups, push-ups, een handstand hier en een zwaai over de stang daar: je hebt vast weleens iemand gezien die aan calisthenics deed. Toch weten veel mensen niet wat calisthenics inhoudt en wat je precies doet als je aan calisthenics doet. Daarom leggen we hieronder uit wat calisthenics is en hoe je ermee kunt beginnen.

Calisthenics: meer over de sport

Bij calisthenics train je voornamelijk met je eigen lichaamsgewicht. Af en toe komt er ook een gewicht aan te pas, maar over het algemeen moet je het doen met je eigen lichaam. En wie denkt dat oefeningen uitvoeren met je eigen lichaamsgewicht niet zwaar was, heeft het mis. Calisthenics is namelijk een pittige sport waarbij je veel spiermassa kunt opbouwen.

Tegenwoordig worden er veel calisthenics-parken gebouwd. Dit is een soort parkje met verschillende rekken, stangen en wellicht ook zelfs wat kleine apparaten. Zo kun je lekker buiten sporten!

calisthenics wat is dat

Basisoefeningen voor calisthenics

Vaak worden er oefeningen uitgevoerd waarbij je een stang nodig hebt waar je je aan vast kunt houden, maar je kunt ook standaard fitnessoefeningen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan pull-up en een muscle-up aan de stang, een jumping jack ernaast en een push-up. Daarnaast kun je zelfs horizontaal hangen aan een stang, maar dit vergt wel wat oefening.

Het is belangrijk om altijd de juiste houding aan te nemen als je een oefening gaat uitvoeren. Zonder een goede houding kun je namelijk blessures oplopen.

Hoe begin je met calisthenics?

Als je ook wil beginnen met calisthenics, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo is het ten eerste belangrijk dat je beschikt over een stevige stang thuis, of kun je op zoek gaan naar een calisthenics-parkje bij je in de buurt.

Vervolgens is het belangrijk om realistische doelen te stellen. Stel bijvoorbeeld als doel dat je binnen een bepaalde tijd een aantal push-ups of muscle-ups wil kunnen uitvoeren. Ook kun je als doel stellen dat je een bepaald lichaamsgewicht wil bereiken. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat je met calisthenics ook kunt aankomen, aangezien je ook spiermassa zult opbouwen.

Ontdek daarna welke oefeningen je kunt uitvoeren en zorg ervoor dat je een goede houding aanneemt. Je kunt ook met iemand samen sporten, zodat hij of zij jouw houding kan controleren. Daarnaast is het ook leuk om nieuwe oefeningen te ontdekken die je kunt uitvoeren. Vervolgens kun je een trainingsschema opstellen dat je houvast kan bieden.

Veiligheid en preventie van blessures

Bij iedere sport zit een blessure in een klein hoekje en dat geldt ook voor calisthenics. Daarom is het belangrijk om altijd op een veilige manier te gaan sporten. Ook is het goed om je lichaam altijd te voorzien van een warming-up en stretching, zodat je jouw spieren voorbereid op het sporten. Daarnaast is het goed om te luisteren naar je lichaam en niet over je eigen grenzen te gaan. Als je merkt dat een oefening zwaar is, zorg er dan voor dat je dan bijvoorbeeld geen extra gewicht gaat toevoegen waardoor je misschien de oefening niet meer goed kunt uitvoeren.

Veelgestelde vragen over calisthenics

Wat is calisthenics?

Calisthenics is een vorm van lichaamsbeweging die gebruikmaakt van het eigen lichaamsgewicht voor krachttraining, flexibiliteit en lichaamscontrole.

Moet ik al in goede vorm zijn om met calisthenics te beginnen?

Nee, calisthenics kan worden aangepast aan verschillende fitnessniveaus, inclusief beginners.

Hoe kan ik thuis met calisthenics beginnen?

Begin met basisoefeningen zoals push-ups en squats. Creëer een eenvoudig trainingsschema en voer regelmatig oefeningen uit.

Heb ik speciale apparatuur nodig voor calisthenics?

In het begin is minimale uitrusting nodig, zoals een pull-up bar. Meer geavanceerde oefeningen kunnen vereisen dat je creatiever wordt met apparatuur.

Hoe snel kan ik resultaten zien met calisthenics?

Resultaten variëren, maar met consistentie en toewijding kun je binnen enkele weken verbeteringen in kracht en lichaamscontrole opmerken.

Moet ik een dieet volgen voor calisthenics?

Een uitgebalanceerd dieet is belangrijk om je prestaties te ondersteunen, maar er is geen specifiek “calisthenics-dieet.”

Zijn calisthenics-oefeningen veilig?

Ja, als ze correct worden uitgevoerd en je rekening houdt met je eigen capaciteiten. Bouw langzaam op en vermijd overbelasting.

Wat zijn enkele veelvoorkomende beginnersfouten bij calisthenics?

Overhaasten, slechte techniek negeren en niet voldoende rust nemen zijn veelvoorkomende fouten. 

Kan ik calisthenics combineren met andere vormen van lichaamsbeweging?

Ja, calisthenics kan worden geïntegreerd in een breder fitnessprogramma.

Hoe vind ik een calisthenics-gemeenschap en trainers?

Zoek online naar lokale groepen, sportscholen of trainers die gespecialiseerd zijn in calisthenics. Sociale media kan ook handig zijn om gelijkgestemden te vinden.