Onderhoud plegen aan rijlaarzen: zo doe je dat

rijlaarzen onderhouden

Als je gaat paardrijden, heb je veel materialen nodig. Zo moet je je paard klaarmaken voor de rit, maar moet je jezelf natuurlijk ook voorbereiden. Denk bijvoorbeeld aan het dragen van de juiste kleding, zoals rijlaarzen. Rijlaarzen zorgen voor een comfortabele rit en het is logisch dat je zo lang mogelijk wil genieten van de laarzen. Het is daarom belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen aan jouw rijlaarzen. Hoe je dat het beste kunt doen, zetten we hieronder voor je op een rij.

Materialen en benodigdheden

Als je jouw rijlaarzen gaat onderhouden, is het belangrijk dat je de juiste benodigdheden in huis haalt. Denk bijvoorbeeld aan een borsteltje, een doek, een reiniger en een schoenpoets. Met een zachte borstel kun je het vuil van de laarzen afborstelen, terwijl je met een doek de overige vuilresten weghaalt. Ook kun je gebruik maken van een reiniger, dat bestemd is voor leer. Vervolgens kun je de laarzen insmeren met een speciale schoenpoets.

rijlaarzen onderhoud plegen

Dagelijks onderhoud

Het is belangrijk om dagelijks onderhoud te plegen aan jouw rijlaarzen. Of als je niet dagelijks rijdt, is het belangrijk om iedere keer na de rit jouw rijlaarzen onder handen te nemen. Zo is het belangrijk om altijd jouw rijlaarzen schoon te maken na gebruik. Verwijder het modder en vuil, van zowel de laars zelf als onder de zool. Ook is het belangrijk om natte laarzen op de juiste manier te laten drogen, om de levensduur van de laarzen te verlengen.

Diepere reiniging

Ook is een diepere reiniging van belang om zo lang mogelijk te kunnen genieten van jouw rijlaarzen. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van zweet en zoutresten. Tijdens het paardrijden ben je namelijk volop in beweging en de kans is daardoor zeker aanwezig dat je zweet, ook rondom de voeten. Daarnaast kunnen er ook zoutresten op de laarzen ontstaan nadat je hebt gereden in de winter.

Ook is het belangrijk om regelmatig jouw rijlaarzen te onderhouden. Als het om leer gaat, is het belangrijk om een speciaal reinigingsmiddel te gebruiken dat bestemd is voor leer. Ook invetten is een belangrijk onderdeel. Heb je synthetische rijlaarzen? Dan hoef je deze niet in te vetten, en daarbij is het ook belangrijk om gebruik te maken van een schoonmaakmiddel dat geschikt is voor kunstleer.

Reparaties en vervangingen

Bovendien is het goed om jouw rijlaarzen regelmatig te controleren. Vertonen ze scheurtjes, zit er een gat in of zijn de rijlaarzen beschadigd? In dit soort gevallen is het goed om de rijlaarzen te repareren door een specialist. Zo kun je de levensduur van de laarzen nog een stukje langer maken. Als jouw rijlaarzen echt volledig versleten zijn en als dit niet meer te redden valt, of als je er niet meer fijn mee kunt rijden, is het goed om nieuwe rijlaarzen te overwegen.

Bewaren van rijlaarzen

Jouw rijlaarzen moeten ook op een speciale manier bewaard worden. Zo is het belangrijk om rijlaarzen nooit tegen een verwarming of een kachel aan te zetten. Ook is het goed om jouw rijlaarzen niet in een gesloten ruimte neer te zetten. De rijlaarzen moeten namelijk ook kunnen luchten, en dat gaat moeilijk als de rijlaarzen in een dichte ruimte, zoals een schoenendoos, staan. Bovendien is luchtcirculatie belangrijk om schimmel te voorkomen.

Veelgestelde vragen over rijlaarzen onderhouden

Hoe vaak moet ik mijn rijlaarzen schoonmaken?

Het is aanbevolen om je rijlaarzen na elke rit schoon te maken om modder en zweet te verwijderen.

Kan ik mijn leren rijlaarzen met water reinigen?

Gebruik liever een vochtige doek om leren laarzen schoon te maken om schade aan het leer te voorkomen.

Hoe verwijder ik zoutvlekken van mijn laarzen na het rijden in de winter?

Maak met een vochtige doek de vlekken schoon.

Welk product moet ik gebruiken om mijn leren rijlaarzen te conditioneren?

Kies een hoogwaardige lederconditioner om het leer te voeden en te beschermen.

Hoe voorkom ik schimmel in mijn rijlaarzen?

Bewaar je laarzen op een droge, geventileerde plaats en gebruik houten laarzenspanners om vorm en vochtafvoer te behouden.

Kan ik synthetische rijlaarzen op dezelfde manier onderhouden als leren laarzen?

Nee, synthetische laarzen hebben specifieke producten nodig en kunnen waterdicht zijn zonder extra verzorging.

Wat moet ik doen als mijn laarzen scheuren vertonen?

Repareer kleine scheuren met lederlijm en overweeg professionele hulp bij grotere problemen.

Hoe lang gaan rijlaarzen meestal mee voordat ze moeten worden vervangen?

Dit hangt af van het materiaal en de kwaliteit, maar goed onderhouden laarzen kunnen jaren meegaan.

Kunnen rubberen rijlaarzen beschadigd raken door UV-straling?

Ja, rubber kan na verloop van tijd worden aangetast door de zon. Bewaar ze op een koele, donkere plaats.

Wat zijn enkele handige hulpmiddelen voor rijlaarzenonderhoud?

Handige hulpmiddelen zijn een zachte borstel, lederconditioner, een vochtige doek, een rubberen hamer en laarzenspanners.