Zo blijft jouw paard warm in de winter

Een paard zal het niet zo gauw koud hebben als een mens in de winter. Een paard kan zichzelf warm houden zonder dat je hem hiervoor dik hoeft aan te kleden. Echter, verschilt dit wel per paard. Op een gegeven moment houdt het ‘zichzelf warm houden’ een keertje op. Vooral een senior paard of een pony moet meer moeite doen dan een volwassen paard. Hieronder lees je hoe jij jouw paard warm houdt in de winter.

Tekenen dat jouw paard het koud heeft

Een paard laat door zijn rechtopstaande haren zien dat hij het koud heeft. Hierdoor houdt hij zichzelf warm. Als hij het echt koud heeft zal hij gaan rillen. Hierom hoef je je echter geen zorgen te maken, want doordat het paard gaat rillen bewegen de spieren en wordt het paard weer warm. Ook hoef je je niet druk te maken als de oren, benen en neus koud aanvoelen. Toch kun je jouw paard warmhouden met een aantal oplossingen.

1 Deken

Misschien is dit wel de bekendste oplossing: een deken. Hiermee help jij jouw paard een handje om hem warm te houden. Echter, moet je wel kijken naar de buitentemperatuur voordat je jouw paard een deken omdoet. Is het boven de vijftien graden, dan heeft jouw paard geen deken nodig. Het kan dan zelfs zijn dat hij het te warm heeft. Komt er stoom van jouw paard af? Ook dat is een teken dat jouw paard het warm heeft.

2 Voer

Een paard kan zichzelf warm houden op verschillende manieren. Hiervoor heeft hij wel genoeg energie nodig. Die energie haalt het paard uit het juiste voedsel. Vooral ruwvoer is in dit geval erg belangrijk omdat hier veel vezels inzitten. 

3 Infraroodlampen

In de stal kun je verschillende infraroodlampen gebruiken. Met deze lampen verwarm je het paard, in plaats van de ruimte waarin jouw paard staat. Zorg er wel voor dat de infraroodlampen geen rode gloed afgeven: dit kan een bedreigend effect geven bij paarden.