Hoe is handbal ontstaan?

Iedereen is wel bekend met de balsport die wordt gespeeld tussen twee teams waarbij je de handen gebruikt: handbal. Waarschijnlijk komt handbal oorspronkelijk bij onze buren vandaan, namelijk uit Duitsland. In die tijd was handbal een meisjessport. Ontdek hieronder meer over de geschiedenis van handbal.

Grieken en Romeinen

Ook al komt handbal waarschijnlijk bij onze oosterburen vandaan, er zijn verschillende bronnen die aantonen dat handbal al gespeeld werd in de tijd van de Grieken en Romeinen. Zo bestaan er verschillende beschrijvingen van de sport die afstammen uit die tijd. Ook zijn er een aantal afbeeldingen opgedoken waarop het spel werd geschetst.

Meisjessport 

Voor het eerst werden er spelregels aan het spel gekoppeld door de Duitser Max Heiser. In 1917 werden deze regels officieel vastgelegd door de turnbond genaamd ‘Bestimmungen für die Abhaltung des Handballspieles für die Damenabteilungen des Berliner Turnrathes’. In deze regels werd vastgesteld dat handbal alleen door meisjes gespeeld mag worden. Later konden de jongens zich ook aan de sport toevoegen. 

Definitieve regels

In 1920 gaf de Duitse sportleraar Carl Schelenz meer vorm aan de regels van het handbalspel. Onder andere mocht je vanaf toen dribbelen met de bal en lichaamscontact was toegestaan. Ook mochten de spelers nu spelen met een kleinere bal. Hierdoor werden de baltechnieken en tactische ontwikkelingen aanzienlijk verbeterd. Sindsdien werd handbal steeds populairder in verschillende landen en werden in 1925 de eerste handbalwedstrijden gehouden.

Olympische sport

In 1936 werd handbal officieel een spel op de Olympische Spelen. Ook werd handbal in datzelfde jaar weer van de lijst geschrapt. Een aantal jaar later, in 1972, werd handbal weer een officiële sport op de Olympische Zomerspelen. Vier jaar later mochten de vrouwelijke teams ook meespelen voor een gouden medaille. Uiteindelijk is handbal uitgegroeid tot een zeer populaire sport met negentien miljoen fanatieke spelers wereldwijd.