Wat is de juiste bescherming voor paardrijden?

bescherming paardrijden

Paardrijden is een toegankelijke sport en iedereen kan het leren. Toch moet je wat voorbereidingen treffen voordat je met paardrijden wil beginnen. Je hebt bijvoorbeeld goede kleding nodig die jou beschermt; je kunt namelijk een lelijke smak maken als je van het paard valt. De juiste beschermkleding is in dat geval ook zeker geen overbodige luxe. 

Soorten bescherming

Ook al is paardrijden een leuke sport, er zitten ook risico’s aan verbonden. Een goede uitrusting is dus zeker essentieel. We maken onderscheid tussen vier verschillende veiligheidskleding.

Bodyprotector

Bodyprotectors zijn speciaal gemaakt om de borst en ribben te beschermen. Een bodyprotector bestaat uit verschillende platen, waar schuim in zit verwerkt. Dit vangt de schokken op wanneer je valt. 

Veiligheidsvest

Een veiligheidsvest beschermt de rug en buik. Als je een val maakt, worden jouw wervelkolom, nieren, borst en organen in de buik beschermd dankzij het veiligheidsvest. 

Rugbeschermer

Een rugbeschermer beschermt, zoals de naam al doet vermoeden, alleen de rug. Een rugbeschermer heeft de vorm van een harde plaat, met daar binnenin zacht schuim wat extra comfort biedt. 

Airbagvest

Je kunt ook kiezen voor een airbagvest. Dit lijkt op een bodywarmer, met daarin een airbag. Je verbindt het vest met het zadel. Wanneer dit contact wordt verbroken, wordt de airbag geactiveerd. De lucht in de airbag blaast zich dan in een rap tempo op. 

Niveau van bescherming

In de paardensport bestaat er een officiële Europese norm voor de zogenaamde ‘veiligheidsvesten voor personen die omgaan met paarden’. Binnen deze norm worden er drie niveaus gehanteerd:

  • Niveau 1: Niveau 1 is het lichtste niveau. Dit is voornamelijk bedoeld voor de rensport. De bodyprotectors uit niveau 1 wegen minder dan een kilo.
  • Niveau 2: Kleding in niveau 2 is geschikt voor de ervaren ruiters, die zich niet in heel gevaarlijke situaties bevinden. Denk bijvoorbeeld aan dressuur in een piste. Dit niveau is het minimumniveau voor het recreatief rijden.
  • Niveau 3: Als laatst is niveau 3 geschikt voor alle vormen van paardrijden. De kleding in dit niveau beschermt jou het meest.