Kramp in je bovenbeen

kramp in bovenbeen

Je zou het vast wel eens hebben meegemaak:  kramp in je bovenbeen. Iets waar je veel pijn van kan hebben en niemand gelukkig van wordt. De vraag die vaak wordt gesteld is, hoe krijg je kramp in je bovenbeen en wat moet je doen tegen kramp in je bovenbeen? Hieronder gaan we het je uitleggen.

Oorzaak van kramp in de benen

Kramp in je bovenbeen heeft verschillende soorten oorzaken. Denk bijvoorbeeld aan het te lang stilzitten en dan vooral met je benen gekruist. Dit is een van de grootste oorzaak van de kramp. Dat komt doordat je bloedtoevoer verstoord wordt. Wat ook een reden is voor het verstoren van je bloedtoevoer is het dragen van te strakke broeken. Op deze manier is de kans op krampen in je bovenbeen ook vergroot.

Je zou het niet zo snel verwachten, maar te weinig hydratatie kan ook zorgen voor kramp in je bovenbenen. Zorg er dus voor dat je genoeg drinkt op een dag. Denk dan niet te snel aan het drinken van alcohol, want ook alcohol kan ervoor zorgen dat je sneller kramp krijgt in je bovenbeen.

Kramp in je bovenbeen zie je al gauw bij verschillende sporten. Dat komt doordat je spieren worden uitgeput, stijf worden of overbelast zijn. Het is dus belangrijk om een goede warming-up te doen, zodat je spieren al warm en soepel zijn.

Wat te doen tegen kramp?

Er zijn verschillende soorten manieren om van je kramp af te komen. Een van de beste manieren om van je kramp af te komen is je spier weer te laten ontspannen. Dat is makkelijk voor elkaar te krijgen door je benen te stretchen. 

Drink voldoende water. Zodra je voldoende vocht in je lichaam krijgt, helpt het om je spieren beter te kunnen ontspannen. Doordat je spiercellen gehydrateerd blijven krijg je ook een stuk minder snel last van krampen en spierpijn.

Magnesium helpt goed tegen het ontspannen van je spieren. Bij een tekort aan magnesium kan het zijn dat je spieren een stuk sneller samen trekken. Dat zorgt er dus voor dat je sneller kramp kan krijgen.

Kan kramp gevaarlijk zijn?

Veel mensen vragen zich ook wel eens af of de kramp in je bovenbeen gevaarlijk kan zijn. Als je een keer kramp krijgt in je bovenbeen hoef je niet meteen aan de bel te trekken. Iedereen heeft er wel eens last van. Toch komt de kramp wel vaker voor bij mensen die last hebben van een hart- en vaatziekten of een neurologische aandoening hebben. De krampen zijn zeker vervelend, maar je hoeft je zeker niet meteen zorgen te maken.