De zwaarste Europese fietsbeklimmingen: top 10

zwaarste fietsbeklimmingen van Europa

Bergbeklimmen is iets wat iedereen wel kent. Toch komt het thema fietsbeklimmen nu steeds vaker ter sprake. Fietsbeklimmen is een hele zware sport, je gaat namelijk met je fiets de berg op om zo hoog mogelijk te komen. Er zijn ook steeds meer routes om met je fiets te fietsen. Hieronder heb ik voor de echte diehard fietsbeklimmers een top 10 van de zwaarste fietsbeklimmingen in Europa op een rijtje gezet..

Col du Galibier

De Col du Galibier is een berg in Frankrijk, die vroeger werd gebruikt bij de Tour de France. Nu wordt de berg daar niet meer voor gebruikt, maar zijn er genoeg mensen die er nog gaan fietsen. De berg is 18 kilometer lang en 1245 meter hoog. Het is dus echt geen makkie om deze berg op te fietsen.

Grossglockner

De Grossglockner is de hoogste berg die in Oostenrijk staat. De Grossglockner heeft een lengte van 19,5 kilometer en een hoogte van 1266 meter. Deze berg is niet alleen een uitdaging door de vele bochten, maar ook door de losse natuurstenen die overal op de weg liggen. Kijk dus goed uit waar je fietst.

Hardknott Pas

De Hardknott Pas in het Verenigd Koninkrijk is volgens vele mensen een echte kuitbrander. Dat komt niet zo zeer door de lengte van 2,3 kilometer of de hoogte van bijna 300 meter. De reden dat het een kuitbrander genoemd wordt, is doordat het stijgingspercentage kan oplopen tot 33 procent. Dat zorgt er ook voor dat de dalingen erg spannend kunnen zijn.

Grimselpass

In Zwitserland ontkom je niet aan de vele bergen die daar staan. Een van de vele bergen is de Grimselpass. De Grimselpass is 26,7 kilometer lang en een dikke 1500 meter hoog. Ook bij deze berg ontbreekt het mooie uitzicht bovenaan de top zeker niet. Helaas is door de hoogte de Grimselpass vaak gesloten tussen oktober en mei. 

Passo Valparola

De Passo Valparola is een berg in Italië die elk jaar wordt gebruikt voor een bekend Italiaans wielerevenement. Jaarlijks zullen er meer dan 9000 wielrenners hier de berg trotseren die wel 950 meter hoog is en een lengte heeft van 17,2 kilometer. 

El Teide

De El Teide is een berg in Tenerife die eigenlijk een vulkaan is. De vulkaan zelf is 3718 meter hoog, maar met de fiets kun je een hoogte bereiken van zo’n 2 kilometer. Doordat het een vulkaan is kan je er het hele jaar door wielrennen. Met de lente van 45 kilometer is het een mooie fietsbeklimming.

Rila

De Rila in Bulgarije is zeker geen makkelijke klim. De berg heeft namelijk een stijgingspercentage van 11.7 procent die op kan lopen tot maar liefst 20 procent, dat zorgt voor een leuke uitdaging. De berg is 14,5 kilometer lang en heeft een hoogte van 1700 meter.

Puig Major

Veel mensen zien Mallorca als de zuipvakantie voor jongeren, toch kun jij er met je fiets ook leuke avonturen beleven. Op Mallorca staat namelijk de berg Puig Major met een lengte van 24 kilometer en een hoogte van 1492 kilometer. Op dit deel van het eiland zie je niet veel jongere vakantiegangers, hierdoor kan jij in alle rust de berg op fietsen.

Trollstigen

De Trollstigen-berg in Noorwegen is een van de langste bergen die je kan fietsen. De berg is namelijk 55 kilometer lang en 1170 meter hoog. Het mooie aan deze berg is dat je naast het fietsen ook nog eens kunt genieten van de Noorse natuur, zoals de prachtige watervallen. Deze berg is dus niet alleen om te fietsen, maar ook zeker om te genieten van de mooie omgeving.

Passo Stelvio

Een van de zwaarste bergen om te fietsen is de Passo Stelvio in Italië. Deze berg telt een kleine 50 bochten en met een lengte van 24 kilometer en een hoogte van meer dan 2000 meter is het zeker geen makkelijke klim. De laatste 5 kilometers bevinden zich al boven de 2000 meter. Daar ligt dus zelfs in de zomer nog sneeuw.