Verzuurde spieren bij het sporten: wat is dat?

verzuurde spieren bij sporten

Herken je dat gevoel, dat je tijdens of na het sporten ineens een zuur gevoel in jouw spieren krijgt? Het lijkt wel alsof alle kracht uit je spieren is gevlogen en je bijna niet meer op jouw benen kunt staan. Gelukkig ben je niet de enige met dit gevoel. Waarom jouw spieren verzuren en of dit schadelijk is voor jouw lichaam, bespreken we hieronder.

Hoe en waarom krijg je verzuurde spieren?

Verzuurde spieren is het gevolg van dat er minder zuurstof bij de spieren komt. Jouw spieren moeten namelijk ook zuurstof tot hun beschikking hebben om te kunnen werken. Wanneer je tijdens een zware training buiten adem raakt en je dus minder zuurstof binnenkrijgt, kunnen jouw spieren hier anders op reageren. Er komt namelijk tijdens het sporten melkzuur vrij. Melkzuur wordt normaal gesproken opgelost met zuurstof, maar als er te weinig zuurstof in het lichaam aanwezig is, wordt het melkzuur dus ook niet afgebroken. Het melkzuur komt vervolgens in jouw spieren terecht, wat een verzuurd gevoel kan geven.

Bij wie komen verzuurde spieren voornamelijk voor?

Mensen die het bovengenoemde gevoel herkennen, zijn mensen die fanatiek hun sport uitoefenen. Het gaat hierbij voornamelijk om sporters die net een zwarte training achter de rug hebben. Het kan voorkomen bij de krachtpatsers, maar ook bij voetballers. Iedereen kan het dus overkomen.

verzuring sporten

Is een verzuurd gevoel slecht voor je?

Wanneer je verzuurde spieren ervaart, is het een teken dat jouw spieren goed aan het werk worden gezet. De kans is aanwezig dat je de volgende dag spierpijn ervaart en jouw spieren zullen zich erop aanpassen. Maar houd er rekening mee dat jij jouw spieren niet te vaak laat verzuren of te lang laat verzuren. Als je door gaat trainen met verzuurde spieren, kan dit schadelijk zijn voor jouw spieren.

Zo voorkom je een verzuurd gevoel

Je kunt gelukkig wel het verzuurde gevoel zo veel mogelijk proberen te voorkomen. 

  • Zo is het belangrijk om allereerst aan jouw conditie te werken. Want hoe beter jouw conditie, hoe beter je het kunt volhouden. Dat betekent dat je minder gauw buiten adem raakt en je dus meer zuurstof naar binnen kunt happen, wat vervolgens weer in de spieren terecht kan komen.
  • Daarnaast is het goed om te gaan stretchen voordat je gaat sporten, zodat de spieren warm worden. Je kunt ook een massage nemen voor een betere bloedcirculatie. 
  • Het is belangrijk om het sporten rustig op te bouwen. Laat jouw lichaam wennen aan het sporten en ga dus niet meteen tot het uiterste.
  • Ook is het goed om rust te nemen. Als je verzuring ervaart, stop dan even met trainen en laat jouw spieren even op adem komen.