Vijf verschillende manieren om te mediteren

Voel je je onrustig in je zoektocht naar innerlijke rust? Dat kan liggen aan de manier waarop je het doet. Voor sommige mensen werkt simpelweg met gesloten ogen op je ademhaling letten niet. Er zijn enorm veel verschillende manieren om te mediteren, dus zoek dan ook degene die bij jou past. 

Mediteren is een goede gewoonte om in je dagelijkse leven toe te passen. Aangezien je lichaam nog niet gewend is aan stil zitten, is het aan te raden om langzaam op te bouwen. Begin dan met bijvoorbeeld 5 minuten, maar verwacht nog niet te veel van jezelf. Stil zitten en je gedachten langzaam voorbij voelen vliegen, kan aan het begin wat saai en onnatuurlijk voelen. Hier zijn 5 manieren om te mediteren en het op die manier langer vol kunnen houden.

1. Ademmeditatie

Je adem waarnemen op zichzelf kan al snel vervelen. Probeer dan eens je ademhaling te tellen. Daarbij tel je elke keer als je in- en uitademt, dat doe je totdat je bij 10 bent. Daarna begin je weer opnieuw.

2. Visualisatie

Is alleen op je ademhaling focussen iets te saai? Probeer daarbij eens een rustgevend beeld te visualiseren. Verplaats jezelf naar het serene plaatje wat je in je verbeelding ziet. Als je niet weet waar je jezelf kan plaatsen, kan je ook een begeleide visualisatiemeditatie doen. Met deze mediatie manier gaat je (negatieve) gedachtestroom meer naar de achtergrond en vliegt de tijd zo voorbij. Veel plezier met dagdromen!

3. Kaarsmeditatie

Is zelf iets visualiseren iets te lastig? Probeer je aandacht dan bij een object te houden. In dit geval de vlam van een kaars. Volg de bewegingen van de vlam. Aangezien je voor een lange tijd de kaars moet observeren, verbeter je zo ook je concentratie.

4. Geleide meditatie

Er zijn enorm veel geleide meditaties op het web te vinden. Die kunnen je goed helpen om je focus bij je meditatiemoment te houden. Je wordt door een rustgevende stem door je gehele meditatiemoment begeleid, waardoor je het algauw langer volhoudt.

5. Lichaamsverkenning  

Dit is na een drukke dag dé perfecte meditatie om mee in slaap te vallen. Hierbij lig je op een matje óf je bed en breng je je aandacht van top tot teen bij elk lichaamsdeel. Zo train je je aandacht.

Veel meditatie plezier!