Positieve ontwikkelingen in het vrouwenvoetbal

Waar in Nederland de populariteit al een tijdje op hetzelfde niveau blijft, stijgt er in de landen rondom Nederland de interesse in het vrouwenvoetbal. Zo worden alle Champions Leaguewedstrijden in grotere stadions gespeeld en worden zelfs competitiewedstrijden uitverkocht.

Kwartfinales Champions League

Juventus stadium, Fusball Arena München, Camp Nou, Parc des Princes. Dat zijn een paar namen van de stadions waar de halve finales van de Champions League vrouwen worden gespeeld. Deze namen zijn in het mannenvoetbal al geïntegreerd en kijkt niemand meer van op. Maar nu is het eindelijk aan de vrouwen om te laten zien dat zij er ook thuishoren.

De kaartverkoop is inmiddels al van start en verbreekt veel records. Zo is de Camp Nou op 30 maart voor de returnwedstrijd tussen FC Barcelona en Real Madrid uitverkocht, dus dat betekent dat er ruim 100.000 bezoekers deze wedstrijd live gaan bekijken.

Ontwikkeling in Engeland

Waar in Spanje grote stadions worden uitverkocht, wordt er in Engeland maar een paar keer in het jaar de grote stadions opengegooid voor het vrouwenelftal van een club in Engeland. Maar de fans van het vrouwenvoetbal in Engeland hebben wel bewezen dat dit vaker kan, aangezien er nu zelfs competitiewedstrijden worden uitverkocht. Zo speelt Chelsea Women in een uitverkocht stadion tegen rivalen Manchester City en Arsenal.  

Het geeft een positieve ontwikkeling weer van de populariteit van het vrouwenvoetbal in Engeland. Want waar in Nederland slechts 1 wedstrijd per week wordt uitgezonden, worden er in Engeland alle wedstrijden van de Women’s Super League uitgezonden. Ook kijken veel mensen uit naar het EK vrouwenvoetbal in Engeland die aankomend zomer plaatsvindt van 7 tot 31 juli.

De toekomst in Nederland

Terwijl er in Engeland meerdere competities zijn met vrouwenteams, heeft Nederland er maar 1, namelijk de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. Met ingang van seizoen 2022/2023 worden er twee teams toegevoegd aan de Pure Energie Eredivisie vrouwen, waardoor het totaal op 11 teams komt. Hiermee liggen ze op koers voor hun doelstelling van 12 teams in seizoen 2023/2024. Telstar en Fortuna Sittard kunnen dus het aankomend half jaar flink aan de slag voor hun herintreding in de Eredivisie Vrouwen om een waardige selectie en staf bij elkaar te krijgen.

Het vrouwenvoetbal komt ook steeds meer in de belangstelling van verschillende media en sponsors. Zo heeft SC Heerenveen vrouwen een nieuwe broeksponsor genaamd Greenspot, krijgen de PSV-vrouwen een eigen hoofdsponsor vanaf seizoen 2022/2023 en hebben de FC Twente vrouwen zelfs drie nieuwe sponsoren mogen verwelkomen.

Hopelijk weten de fans de stadions in Nederland ook weer te vinden en komt er een mooie ontwikkeling op het gebied van populariteit van het vrouwenvoetbal!