De beste oefeningen voor beginnende sporters

Je komt binnen in de sportschool en ziet iedereen druk bezig. Je bent bang dat je faalt en begint met makkelijke apparaten. Maar met welke oefeningen kun je het beste beginnen en hoe werken alle apparaten?

Warming up

Voor dat je echt begint met krachttraining is het belangrijk om je spieren warm te maken. Dit kan door te beginnen met een beetje cardio, maar je moet ook weer niet te gek doen met cardio anders heb je geen kracht meer voor de gewichten. Dus maak je spieren warm door te fietsen, te lopen op de loopband of op de crosstrainer.

Vaste krachtapparaten

Waarschijnlijk zijn er heel veel krachtapparaten te vinden in je sportschool en heb je geen idee hoe het werkt. Meestal zijn de apparaten heel makkelijk te gebruiken, maar bedenk eerst of je je armen of benen gaat trainen. En dan ga je op zoek naar een apparaat voor je armen/benen en stel je het gewicht in, meestal is dit de eerste keer het eerste of tweede gewicht. Ook staat er op elk apparaat een beschrijving en een plaatje hoe het apparaat werkt en wat je moet doen. 

Goede apparaten om mee te beginnen:

  • Leg Press machine (benen)
  • Pull down machine (armen)
  • Leg Extension machine (benen)
  • Pectoral fly machine (armen)

Losse gewichten

Bijna in elke sportschool hebben ze een afdeling/ruimte met losse gewichten. Hiermee kan je allerlei verschillende oefeningen doen en deze oefeningen zijn meestal altijd voor je bovenlichaam. Probeer in het begin nooit te gek te doen en kies dus het juiste gewicht. Het is ook de bedoeling dat je het opbouwt dus je kan beter beginnen met een te laag gewicht want je kunt altijd zwaarder. 

Goede oefeningen om te doen met losse gewichten:

  • Biceps curl
  • Front raises
  • Side Bends
  • Chest press

Personal trainer

Wil je echt goed beginnen en een stok achter de deur hebben? Dan kun je ook gaan voor een personal trainer die jou begeleidt in de sportschool. In het begin stel je samen een trainingsplan op, loopt de personal trainer met je mee na elk apparaat en kun je er later zelf mee aan de gang.