Zwemmen kun je op verschillende manieren met behulp van verschillende zwemslagen. Tijdens de zwemles worden er verschillende zwemslagen aangeleerd, maar ken én kun jij ze allemaal? Hieronder zetten we de verschillende zwemslagen voor je op een rij.
De verschillende zwemslagen uitgelegd
Hieronder bespreken we de meest bekende en populaire zwemslagen.
1. Borstcrawl
Een van de bekendste zwemslagen om vooruit te komen in het water, is de borstcrawl. Toch is het niet een van de makkelijkste zwemslagen om te leren. Zo moet je de techniek onder controle krijgen en moet je ook nog eens letten op je ademhaling. Het is de bedoeling dat je met je armen lange slagen maakt terwijl je ze zo dicht mogelijk bij je lichaam houdt. Je benen houdt je ook zo veel mogelijk naast elkaar, terwijl je met je voeten vaart probeert te maken. Tijdens de borstcrawl houd je je hoofd onder water, en kom je ondertussen via de zijkant omhoog om lucht te scheppen.
2. Rugslag
In plaats van dat je in het water met de buik naar de bodem ligt, lig je met de rugslag met je rug naar de bodem. Je gezicht wijst dus naar boven. Je maakt grote slagen met je armen in het verlengde van je lichaam. Met de voeten probeer je vaart te maken. Wel is het belangrijk om met de rugslag de omgeving altijd te oriënteren, aangezien je niet goed om je heen kunt kijken.
3. Vlinderslag
Met de vlinderslag gebruik je je armen tegelijkertijd en synchroon. Het is ook de bedoeling dat je je lichaam laat meebewegen om soepeltjes door het water te kunnen glijden, waarbij je een soort van golvende beweging maakt. Bij de vlinderslag wijst je buik ook naar de bodem. De vlinderslag kan worden gezien als een echte uitdaging, aangezien de techniek en de houding veel training vereist.
4. Schoolslag
De schoolslag is een van de meest bekende zwemslagen. De schoolslag is dan ook een van de eerste zwemslagen die wordt aangeleerd tijdens de zwemlessen. Bovendien is de schoolslag ook een zwemslag die veel wordt gebruikt bij recreatief en competitief zwemmen. Weet jij nog hoe de schoolslag werkte? Laten we even het geheugen opfrissen: eerst maar je je lichaam lang, terwijl je vervolgens met je armen het water opzij ‘schuift’, en je met de benen tegelijkertijd het water naar achteren trapt. Je spreidt continu deze lichaamsdelen om naar voren te komen.
Wisselslag
Bij wisselslag worden de bovengenoemde zwemslagen afgewisseld. De wisselslag komt dan ook vaak voor tijdens competities. De zwemslagen moeten dan een bepaald aantal meters achter elkaar worden gezwommen.
Rol van zwemslagen in fitness en gezondheid
Zwemmen is een intensieve sport, aangezien je vrijwel alle spiergroepen traint. Het is dus een goede toevoeging als je regelmatig aan krachttraining doet. Bovendien is zwemmen goed voor de conditie, de flexibiliteit en het beheersen van je gewicht. Bovendien is zwemmen ook goed om het stresslevel te verlagen. De verschillende zwemslagen kunnen hierin een grote rol spelen, aangezien je bij iedere zwemslag weer op een andere manier jouw lichaam traint. Ook kan het per zwemslag verschillen hoeveel calorieën je verbrandt.
Veelgestelde vragen over verschillende zwemslagen
Er zijn vier zwemslagen die het populairst zijn: borstcrawl, rugslag, vlinderslag en schoolslag.
Bij de borstcrawl zwem je op je buik met een voortstuwende beweging van je armen en benen. Bij de rugslag lig je op je rug en maak je beenslagen en armbewegingen.
De vlinderslag wordt beschouwd als de snelste zwemslag vanwege de krachtige bewegingen van zowel armen als benen.
De schoolslag is herkenbaar aan de afwisselende bewegingen van de armen en het schoppen van de benen met een lichte zijwaartse draai.
Ja, alle zwemslagen kunnen recreatief worden gezwommen, maar sommige zijn intensiever dan andere.
De borstcrawl is meestal het meest geschikt voor beginners vanwege de eenvoudige techniek en ademhaling.
Ja, er zijn zwemwedstrijden voor alle vier de zwemslagen, evenals de wisselslag, waarbij alle slagen worden gecombineerd.
Ja, zwemmen is uitstekend voor cardiovasculaire gezondheid, omdat het de hartslag verhoogt zonder impact op gewrichten.
Overweeg zwemlessen van een instructeur om techniek te verfijnen en bekijk online video’s voor instructies.
Ja, zorg voor zwemveiligheid, zoals een boei en zwem in aangewezen gebieden. Ken de omstandigheden van het water.
Leave a Reply
View Comments