Hoe geef je goede zwemles?

Wanneer je je kind graag zwemles wilt geven, dan is het goed om te weten hoe dat op een goede en op een veilige manier kan. Het is namelijk belangrijk dat je kind alles weet over het water en over hoe ze zichzelf moeten redden in het zwembad. Hieronder lees je wat je kunt doen om je kinderen te leren zwemmen.

Geruststellen

Voordat je je kinderen het water ingooit is het belangrijk dat je ze geruststelt. Voor kinderen is het namelijk heel lastig om iets te doen dat ze niet kennen of wat ze lastig vinden. Zorg daarom eerst voor een paar oefeningen in het water zodat ze kunnen wennen aan het water. Zo kun je bijvoorbeeld samen eerst het water aftasten, op die manier raakt je kent meer gewend en wordt het een stuk minder spannend.

Ondiep water

Het is ook goed om te beginnen in ondiep water. Zo kunnen kinderen nog makkelijk staan maar al wel langzaam beginnen met drijven. Op die manier kunnen ze rustig aan beginnen met leren zwemmen.

Oefeningen

Wanneer je kind helemaal klaar is voor het water, dan is het tijd om verschillende oefeningen te doen. Je wilt namelijk dat je kind snel en veilig kan leren zwemmen. Zo kun je verschillende soorten oefeningen doen waardoor je kind het gevoel van zwemmen krijgt. 

Als eerste oefening kun je bijvoorbeeld je kind leren drijven op zijn of haar rug. Leg ze rustig op hun rug en leer ze hoe ze blijven drijven. Buik boven water en rustig blijven liggen. Op die manier weten ze hoe ze boven water moeten blijven.

Daarnaast is het ook belangrijk om je kind op gegeven moment echt te laten zwemmen. Leg uit hoe het zwemmen gaat met bijvoorbeeld de volgende woorden. Kikker, vliegtuig en potlood. Deze woorden omschrijven perfect hoe de techniek van zwemmen in elkaar zit. 

Ook is het belangrijk dat kinderen alles leren van zwemmen. Zo kun je oefenen met het duiken, met het watertrappelen en ook kun je andere technieken aanleren zodat je kind voorbereid en veilig het water in kan.