De voordelen van koolhydraten bij krachttraining

koolhydraten bij krachttraining

Om vooruitgang te boeken in de sportschool, is het belangrijk dat je een goed eetpatroon aanhoudt. Naast gewichten tillen is het namelijk net zo belangrijk om jouw lichaam aan te vullen met een nieuwe portie brandstof. Zo voorkom je blessures en zorg je ervoor dat je sterker en gespierder wordt. We weten allemaal dat eiwitten de bouwstenen zijn van ons lichaam, maar koolhydraten mogen ook zeker niet overgeslagen worden.

Koolhydraten geven energie

Koolhydraten geven ons namelijk energie. Zonder energie kun je wel naar de sportschool gaan, maar de kans dat je dan fatsoenlijk kunt presteren is vrij klein. Niet voor niets dat veel krachttrainers lovend zijn over het nemen van koolhydraten.

Het is overigens wel belangrijk dat je deze koolhydraten daadwerkelijk om kunt zetten in energie, door te gaan sporten. Als je het niet gebruikt, worden de koolhydraten omgezet in vet. Het is daarom belangrijk om de juiste hoeveelheid koolhydraten te nuttigen, anders kom je aan. Toch zijn té weinig koolhydraten ook weer niet goed voor je lichaam. Probeer hier daarom een balans in te vinden.

Te weinig koolhydraten

Wanneer je te weinig koolhydraten eet kan dat gevolgen hebben. Zo kun je vermoeid raken, aangezien jouw spieren niet genoeg energie kunnen leveren. Ook kan het zijn dat je prikkelbaarder wordt, duizelig kunt zijn en zelfs een slechte adem kunt krijgen. Het is daarom belangrijk om genoeg koolhydraten te nuttigen, vooral voordat je gaat sporten.

Te veel koolhydraten

Het heeft natuurlijk ook een keerzijde: te veel koolhydraten is ook weer niet goed. Een te grote hoeveelheid aan koolhydraten wordt namelijk omgezet in vet. Je kunt hierdoor aankomen als je dit overschot aan koolhydraten niet berekent met het nuttigen van minder calorieën. Bovendien kan een teveel aan koolhydraten ook zorgen voor vermoeidheid en prikkelbaarheid. 

koolhydraten fitness

Zorg ervoor dat je een balans vindt

Je vraagt je nu vast af hoeveel koolhydraten per dag dan wél goed is. Dat is moeilijk te zeggen, want dit verschilt per persoon. Ieder persoon heeft zo zijn eigen lichaamsbouw en zijn eigen activiteiten. Een krachttrainer heeft bijvoorbeeld meer koolhydraten nodig – om energie te kunnen produceren – dan iemand die niet sport. 

Kijk daarom naar jouw caloriebehoefte en jouw activiteiten. Reken allereerst de caloriebehoefte uit. Vervolgens kun je deze caloriebehoefte opdelen in macro’s: eiwitten, koolhydraten en vetten. Zorg ervoor dat deze macro’s in balans met elkaar zijn en druk dit eventueel voor jezelf uit in percentages. Je kunt hier ook een handige voedingsapp voor gebruiken die het automatisch voor jou uitrekent.

In welke voeding zitten koolhydraten?

Er zit een groot verschil tussen snelle en langzame koolhydraten. Snelle koolhydraten worden snel in het lichaam opgenomen, langzame koolhydraten langzamer. Klinkt eenvoudig, maar wat is het verschil? Snelle koolhydraten worden ook wel suikers genoemd. Deze snelle koolhydraten kunnen dus slecht voor je zijn, mocht je er te veel van binnenkrijgen. Dit kan onder andere voor pieken in jouw bloedsuiker veroorzaken, waardoor vermoeidheid kan optreden. Je kunt daarom beter langzame koolhydraten binnenkrijgen, want deze zorgen ervoor dat jouw bloedsuiker gewoon op peil blijft. 

Snelle koolhydraten zitten voornamelijk in snoep, koek en frisdrank. Probeer deze koolhydraten te vermijden. Langzame koolhydraten zitten onder andere in volkoren pasta, volkoren brood, havermout en zilvervliesrijst. Ook fruit en groenten zitten vol met langzame koolhydraten. Langzame koolhydraten zijn dus veel gezonder dan de snelle koolhydraten.