Eten voor en na het sporten: wat, hoe ver van tevoren en hoe veel?

voeding sport

We weten allemaal dat een gezond voedingspatroon noodzakelijk is als je regelmatig wat uurtjes spendeert in de sportschool. Gezond voedsel draagt namelijk bij aan ons herstel en aan onze sportprestaties. Maar, wat moeten we eigenlijk eten voor en na het sporten? Hieronder geven we je een aantal tips.

Eet ruim van tevoren een gezonde maaltijd

Heb jij een sportsessie gepland? Zorg er dan voor dat je ruim van tevoren alvast gaat eten. Sporten met een volle buik is namelijk niet zo prettig. Het kan er namelijk voor zorgen dat je maagklachten begint te krijgen. Eet ongeveer zo’n twee uur voordat je gaat sporten een gezonde maaltijd. Denk bijvoorbeeld aan wat sneetjes volkoren brood of cracker of een kommetje kwark met havermout en fruit. Zorg er ook voor dat je een halve liter water hebt gedronken voordat je gaat sporten.

Geen tijd om te wachten? Eet een lichte maaltijd

Stel je voor: je komt thuis van jouw werk, wil een maaltijd bereiden en wil daarna meteen door naar de sportles van 7 uur. In deze situatie heb je geen tijd om twee uur voor het sporten te eten. In dat geval is het belangrijk om een kleine maaltijd te eten die licht verteerbaar is. Kies vooral niet voor een uitgebreide maaltijd waar veel vetten, koolhydraten en eiwitten in zitten. Dit kan jouw lichaam in die korte tijd niet meer verteren. Eet in dat geval bijvoorbeeld een banaan of een eiwitreep.

eten na en voor het sporten

Dit kun je na het sporten eten

Heb je gesport? Dan is het belangrijk om binnen twee uur een maaltijd te nuttigen, om jouw lichaam weer met verse brandstof te kunnen voorzien. Het is belangrijk dat deze maaltijd uit veel eiwitten bestaat: uit zo’n 20 tot 40 gram. 

  • Kies bijvoorbeeld voor een schaaltje kwark met havermout en fruit. 
  • Maak een maaltijd klaar met bijvoorbeeld volkoren pasta en kip. 
  • Je kunt ook eiwitshakes drinken. 
  • Een omelet met groenten is ook erg lekker en zit vol eiwitten.
  • Maak een salade met vis of kip.

Drinken na het sporten

Het is ook belangrijk om voldoende water te drinken na de training. Tijdens een training zweet je namelijk, en het is belangrijk om het vocht in jouw lichaam weer op peil te brengen. Zo voorkom je uitdroging.