Sporten en creatine: dit moet je weten

creatine

Net als proteinepoeder is creatine een van de bekendste supplementen die je als sporter kunt innemen. Creatine zorgt ervoor dat jouw spieren meer energie krijgen. Van nature komt creatine voor in vlees en vis, maar je kunt ook creatinesupplementen nemen om een extra hoeveelheid van dit stofje binnen te krijgen. Hieronder lees je wat je moet weten over creatine.

Creatine: wat voor stofje is het?

We benoemden het net al even kort: creatine is een stofje dat ervoor zorgt dat jouw spieren meer energie krijgen. Het lichaam maakt zelf creatine aan, maar je kunt dit aanvullen door voornamelijk vlees en vis te eten. Of om natuurlijk een creatinesupplement te slikken. Veel mensen kiezen voor dat laatste, aangezien je veel vis of vlees moet eten om überhaupt het effect te kunnen merken. Vervolgens wordt deze creatine opgeslagen in de spieren. 

creatine en sporten

Wat voor effect heeft creatine?

Veel mensen slikken creatinesupplementen in de hoop dat hun sportprestaties zullen verbeteren, vooral als het gaat om kracht. Bovendien kan creatine ook helpen als je aan jouw conditie wil werken. Creatine zorgt er namelijk voor dat er energie in de spieren komt, waardoor jij jouw work-out beter kunt volhouden of juist zwaarder kunt trainen. En doordat je zwaarder traint, word je gespierder. 

Er zitten dus een boel voordelen verbonden aan creatine: je kunt er sterker én gespierder van worden, aangezien jij jouw work-out veel beter kunt volhouden. Voor veel sporters is dit al een reden genoeg om eens aan creatine te beginnen. Houd er overigens rekening mee dat het niet bij iedereen hetzelfde effect oplevert. Het verschilt per persoon, maar ook per inspanning. Let op: het is wel belangrijk om je eerst te verdiepen in het supplement. Vraag daarom advies van een arts of sportcoach.

Wat zijn de nadelen van creatine?

Naast het grote voordeel dat jij jouw sportprestaties kan verbeteren, zitten er helaas ook wat nadelen verbonden aan creatine. Zo kun je aankomen in gewicht. Creatine zorgt er namelijk voor dat er vocht in de spieren wordt vastgehouden. En hoe meer vocht jij vasthoudt, hoe zwaarder jij zult worden. Dit is natuurlijk níet in vetmassa, want creatine bevat geen calorieën. Wel is het belangrijk om voldoende water te blijven drinken, aangezien je vocht gaat vasthouden. 

Wanneer jij er ook aan zit te denken om creatine te gaan slikken, houd dan rekening met de bovenstaande zaken en verdiep je goed in het stofje. Het kan een groot voordeel met zich meebrengen – dat je sterker en gespierder kunt worden, maar dit kan wel per persoon verschillen.