Welke schaatsen kun je allemaal vinden?

schaatsen

Wanneer je wilt gaan beginnen met schaatsen, dan is het goed om te kiezen welke schaatsen jij wilt hebben. Zo kun je een keuze maken tussen verschillende soorten schaatsen. Het is van belang dat je goed kijkt naar waar de schaatsen voor gebruikt kunnen worden. Hiermee wordt bedoeld of de schaatsen beter zijn voor wedstrijden of recreatief schaatsen. Hieronder lees je alles over de verschillende soorten schaatsen die er zijn.

Kunstschaatsen

De eerste soort schaatsen die er bestaan zijn kunstschaatsen. Deze schaatsen zijn bedoeld voor sporters die goed kunnen kunstrijden op het ijs. De schaatsers kunnen met behulp van deze schaatsen gemakkelijk verschillende kunstjes doen op het ijs. Denk hierbij aan rondjes draaien, springen, dansen en nog veel meer. De schaatsen hebben ook duidelijke kenmerken waaraan je ze kunt herkennen. Zo hebben de schaatsen een hoge enkelsteun, om de enkels beter te kunnen ondersteunen tijdens de kunstjes. Ook is de schoen stijf en hebben ze een stompe voorkant. Op die manier zijn ze een stuk stabieler op het ijs en dat is wat je wilt als kunstschaatser.

Langebaanschaatsen

Daarnaast heb je ook langebaanschaatsen voor schaatsers die een lange afstand willen afleggen. Ook kun je deze schaatsen gebruiken voor veel rondjes schaatsen. Op de Olympische Spelen zie je ook veel schaatsers met deze schaatsen rijden. Ze moeten afstanden afleggen van soms wel tien kilometer. De schaatsen hebben een smalle, lange ijzer met rechte messen, op die manier krijg je veel snelheid in je schaatsen. Daarnaast hebben de schaatsen een lage enkelsteun en een schoen die flexibel is, zo ervaar je tijdens het schaatsen meer bewegingsvrijheid.

schaatser

Noren

Noren, de meeste recreatieve schaatsen kennen de schaats wel. Noren worden namelijk over het algemeen gebruikt voor recreatief schaatsen. Niet alleen kun je deze schaatsen gebruiken om even een rondje te schaatsen, maar veel schaatsers gebruiken deze schaats ook voor lange toertochten. De ijzers van de noren zijn recht en lang, ze zijn gevestigd aan een leren schoen die je gemakkelijk met veters kunt vastmaken. Ze zijn stabiel en comfortabel, dat is handig vooral voor de lange ritten.

Klapschaatsen

Als laatste heb je nog de klapschaats, die ook veel wordt gebruikt voor langebaanafstanden schaatsen. Doordat het ijzer loskomt van de schaats kun je veel kracht zetten bij het afzetten. Op die manier kun je binnen no time van je startpositie komen door middel van de kracht van de schaats. Bij het langebaanschaatsen zorgt het er ook voor dat je krachtige slagen kunt maken. Het is wel wat je zelf fijn vindt tijdens het schaatsen. Er zijn nog meer schaatsen waaruit je kunt kiezen. 

Veelgestelde vragen over verschillende soorten schaatsen

Wat zijn kunstschaatsen en waarvoor worden ze gebruikt?

Kunstschaatsen zijn bedoeld voor kunstschaatsers die sprongen, pirouettes en artistieke bewegingen uitvoeren op het ijs.

Wat zijn langebaanschaatsen en waar worden ze voor gebruikt?

Langebaanschaatsen worden gebruikt voor langeafstandswedstrijden op een ovale ijsbaan, waarbij renners proberen zo snel mogelijk te schaatsen.

Wat zijn shorttrackschaatsen en welke discipline wordt hiermee beoefend?

Shorttrackschaatsen worden gebruikt in de discipline shorttrack, waarbij renners racen op een kleinere, bochtige ijsbaan.

Wat zijn noren en waarvoor worden ze voornamelijk gebruikt?

Noren zijn traditionele schaatsen die vaak worden gebruikt voor recreatief schaatsen en toertochten op natuurijs.

Wat zijn klapschaatsen en waarom worden ze gebruikt?

Klapschaatsen hebben een scharnierend mechanisme tussen de schoen en het ijzer, waardoor de hak van de schoen kan loskomen tijdens de afzet, waardoor een efficiëntere schaatsbeweging mogelijk is.

Wat zijn tourschaatsen en wat is hun doel?

Tourschaatsen zijn ontworpen voor langeafstandstochten op natuurijs en bieden comfort en stabiliteit voor recreatieve schaatsers.

Wat zijn ijshockeyschaatsen en welke sport wordt hiermee beoefend?

IJshockeyschaatsen worden gebruikt in de sport van ijshockey, waarbij spelers snel en wendbaar moeten zijn op het ijs.

Wat zijn schoonrijdschaatsen en welke discipline wordt hiermee beoefend?

Schoonrijdschaatsen worden gebruikt in de traditionele discipline van het schoonrijden, waarbij sierlijke figuren en patronen op het ijs worden gemaakt.

Wat zijn inline skates en hoe verschillen ze van traditionele schaatsen?

Inline skates hebben wielen in plaats van ijzers en worden gebruikt op droge oppervlakken zoals asfalt. Ze bieden een vergelijkbare beweging als schaatsen.

Wat zijn de belangrijkste factoren om te overwegen bij het kiezen van schaatsen?

Enkele belangrijke factoren zijn de schaatstype (voor welke discipline het wordt gebruikt), pasvorm, comfort, kwaliteit van het ijzer, en persoonlijke voorkeur en ervaring.