Hoe leer je schaatsen?

Schaatsen, een sport die voornamelijk in de winter wordt gespeeld. Je hebt verschillende afstanden die je kunt rijden op heel hoog niveau. Zo kun je bijvoorbeeld de vijf kilometer rijden, de tien kilometer of juist een kortere afstand. Hieronder lees je precies hoe je leert schaatsen en hoe je beter wordt in de sport.

1. Begin bij het begin

Allereerst is het goed om vanaf het begin te beginnen. Je hebt je schaatsen aangetrokken en dan is het tijd om het ijs op te gaan. Zo heb je verschillende soorten steuntjes die je kunt gebruiken als je nog moeite hebt om te blijven staan. Door middel van een steuntje krijg je sneller het gevoel van schaatsen en weet je hoe je vooruit kunt komen. Wanneer het steuntje goed gaat kun je vanzelf het steuntje loslaten en doorgaan met de volgende stap.

2. Een trainer

Als tweede is het ook goed om een trainer in te schakelen die je kan helpen om echt een topschaatser te worden. Op die manier krijg je goede begeleiding van het schaatsen en leer je ook de regels die bij de bekende sport horen. Ook zorgt een trainer voor de juiste discipline die je nodig hebt om goed te leren schaatsen. Je komt namelijk opdagen voor trainingen en je kunt beginnen met je eigen records te verbreken.

3. Juiste techniek

Door middel van een trainer kun je de juiste techniek aangeleerd krijgen. Bij schaatsen komen er verschillende soorten technieken om de deur kijken. De juiste technieken heb je nodig om de beste schaatser te worden.

1. Techniek bij de start

Het begint allemaal bij de start van het startschot. Je moet op de juiste manier klaar staan en zo snel mogelijk wegkomen wanneer het signaal klinkt. Het is belangrijk dat je de juiste houding aanneemt, één been naar voren zet, je heupen in de juiste richting plaatst en op die manier luistert naar het startsignaal. Om weg te komen moet je hele snelle stappen vooruit bewegen. Het is een snel ritme totdat hij overgaat in een ander ritme.

2. Techniek in de lange run

Wanneer je de start achter de rug hebt, dan is het belangrijk om je eigen ritme te vinden in het schaatsen. Maak lange slagen en laat de start achter je. Het is namelijk belangrijk om in je eigen ritme te komen zodat je het langer vol kunt houden.

3. Techniek in de bochten

Als laatste soort techniek zit hem in de bochten. Je moet op een goede en zo snel mogelijke manier de bochten doorkomen. Bij een bocht is het belangrijk dat er continu druk staat op een van de schaatsen. Je wilt de bocht zo goed mogelijk door komen. Verder gooi je je ene been over de andere heen. Op die manier heb je de juiste techniek om de bocht te halen.