Beginnen met schaatsen: dit is goed om te weten

Ben jij geïnteresseerd in schaatsen en wil je kijken of schaatsen wat voor je is? Of wil je schaatsen snel onder de knie krijgen? In dit artikel nemen we de aandachtspunten met je door. 

Oefenen

Oefenen is de key als het gaat om schaatsen. Met schaatsen gaat het meestal erg snel. Als je in de ochtend nog niet recht op de schaatsen kon blijven staan, kan dit in de middag al heel anders zijn. Als je net begint met schaatsen of wil uitzoeken of schaatsen wat voor je is, valt het aan te raden om schaatsen te huren. Dit om te voorkomen dat je een miskoop doet, of ze later nooit meer aandoet.

Ook is het een aanrader als je net begint, of als het je eerste keer schaatsen is met een hekje of een stoel te schaatsen. Zo kun je leunen en je stabiliteit vinden. Met schaatsen is het echt een kwestie van “vallen en opstaan”. Je zult af en toe echt wel een keer vallen, maar als je net begint zal je door de lage snelheid weinig pijn hebben. En niet te vergeten, als je dit wil kun je ook nog bescherming dragen.

Balans houden

Bij schaatsen heb je altijd het moment dat je op een been glijdt. Het is op dat moment erg belangrijk dat je balans houdt. Het is belangrijk dat je bovenlichaam boven je glijbeen zet. Daarna kun je je voorzichtig proberen af te zetten. Neem tijdens het schaatsen de schaatshouding aan. Je zakt door je knieën, maakt een holle rug en trekt je buikspieren in. Het is erg belangrijk dat je recht op je schaatsen blijft staan. Zo heb je de beste balans.

Remmen

Remmen is ook van groot belang, voor de veiligheid van jou en de mensen in je omgeving. Je remt door op je knieën te gaan zitten en je hakken naar buiten te drukken. 

Hierdoor druk je de voorste punten van de schaatsen naar elkaar toe, hierdoor zal je tempo verminderen.