Zo worden jullie een goed voetbalteam

Door heel Nederland zijn er honderden amateurclubs. In bijna elk dorp of stad is er wel een te vinden. Twee keer in de week hard trainen voor die ene wedstrijd op zaterdag. Willen winnen met je team om hoog in het klassement te komen. Het begint natuurlijk allemaal bij de kabouters. Je ouders denken waarschijnlijk: voetbal is een leuke sport voor mijn dochter of zoon. Lekker een beetje een bal heen er weer trappen. Maar hoe ouder je wordt, hoe belangrijker de sport voor je wordt. Het gaat je niet alleen meer om het plezier, maar je ziet je idolen steeds maar winnen. Dit wil jij ook, een prestatie leveren met je team. Maar hoe word je nou een sterke club?

Wees een team

Belangrijk is natuurlijk dat je een close team bent. Dat je elkaar door en door kent, en elkaars hoogte- en verbeterpunten kent. Zo kan je makkelijk op elkaar inspelen. Niet te vergeten moet je natuurlijk de rollen verdelen: je hebt de keeper, verdedigers, aanvallers en middenvelders. Wie kan wat het best en wie vindt wat de fijnste plek? Zorg ook dat de coach echt bij het team hoort en dat hij jullie als team kent. Zo kan hij precies inschatten wat de beste plek is voor iedereen.

Doe leuke dingen

Naast voetballen is het belangrijk om bijvoorbeeld leuke dingen samen te doen. Zo kan je tijdens de training of wedstrijd je volledig focussen op het voetballen, en op een ander moment kan je lol maken. Dat is natuurlijk ook erg belangrijk. Door een goed team te vormen ben je natuurlijk een sterker team, dan als een team uit twee of meerdere groepjes bestaat.

Reflectie

Zorg dat je na de wedstrijd of een training later terugkijkt hoe het ging. Wat ging er goed en wat kan er beter? Laat bijvoorbeeld een stuk of de hele wedstrijd filmen. Zo kan je precies zien hoe er gespeeld wordt.