Beginnend skiën: wat is belangrijk?

Ga jij voor het eerst op wintersport, of ben jij benieuwd naar tips waardoor jij beter kunt leren skiën? In dit artikel nemen we de beste ski tips met jou door.

Skischoenen moeten goed aansluiten

Skischoenen is bij skiën ontzettend belangrijk. Je schoen moet comfortabel zitten en goed aansluiten. Als je al een tijdje aan het skiën bent kun je gaan merken dat er ruimte tussen jouw voet en de skischoen komt. Het is dan belangrijk om even pauze te nemen en je schoen goed aansluitend te maken.

Niet te snel

Het is erg belangrijk, vooral in het begin, dat je niet te snel gaat. Je moet sowieso niet sneller gaan skiën dan je eigenlijk wil, aangezien het niet comfortabel is en er een groot risico aan vast zit. Als je toch te snel gaat kun je je tempo af laten zakken door aan het einde van een bocht je ski’s richting de berg te draaien. Hierdoor neemt het tempo af en kun je weer comfortabel skiën.

Voor je blijven kijken

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar in de praktijk zijn mensen nog wel eens geneigd zijn om naar hun ski’s te gaan kijken. Dit kan erg gevaarlijk zijn. Als je voor je blijft kijken kun je je focussen op de omgeving en wordt de kans op ongevallen steeds kleiner. 

Positie van je armen

De positie van je armen is ontzettend belangrijk. Het is de bedoeling dat je je armen voor je houdt. Zo voorkom je bijvoorbeeld al dat je naar achter gaat leunen. Het is de bedoeling dat je armen breder staan dan je schouders, wat weer goed is voor je stabiliteit. 

Voet gebruiken

Tijdens het skiën kan het gebeuren dat je de schoen gaat voelen in je kuit. Als dat gebeurt, betekent dat je teveel op je hak staat. Als dit het geval is, is het een tip om iets meer richting je tenen te bewegen. Hierdoor sta je op je hele voet en vervolgens heb je meer controle over de hele ski.