Dit zijn de regels van korfbal

Bij korfbal heb je twee teams die tegen elkaar spelen. Korfbal is een van de weinige sporten waar mannen en vrouwen samen in een team zitten. De teams bestaan uit vier spelers. Twee mannen en twee vrouwen. Elk team bestaat uit twee aanvallers en twee verdedigers.

Spelregels

Het veld bestaat uit twee vakken. Aan beide kanten staat een korf, dit is een paal met daarop een soort rond gat waar de bal doorheen moet. De korf is vaak 3,5 meter hoog. Het is de bedoeling dat de bal bij de tegenstander door de korf gaat. Om de bal aan de overkant te krijgen moet je de bal overspelen naar je teamgenoten. Je mag niet dribbelen of lopen met de bal. Verder mag je de bal niet aanraken met je voeten, maar het moet met je handen. Als de verdediger tussen de paal en de aanvaller staat, met zijn handen omhoog mag je als aanvaller niet proberen te scoren. Om dan te scoren moet je dus de bal naar een teamgenoot gooien, als teamgenoot moet je dus vrijlopen.

Spelregels jeugd

De jeugd speelt meestal op een kleiner veld. De verdedigers en aanvallers staan dan op hetzelfde vlak, dit kleinere veld is dan wel verdeeld in twee vlakken. Ook de korf is anders, in plaats van 3,5 meter is hij vaak twee tot 2,5 meter. Dit verschilt ook weer per leeftijd.

Puntentelling

Je scoort door de bal door de korf te gooien. Het telt alleen als de bal van boven naar beneden helemaal door de korf gaat. Van onder naar boven is niet mogelijk. Per score krijg je één punt. Het gat waar de bal doorheen moet heeft een diameter van 40,5 centimeter. Als er een overtreding is gemaakt, dan krijgt de tegenstander een strafbal. Hierbij mag je van 2,5 meter afstand schieten op de korf.