Bodypump: een intensieve sport met veel voordelen

bodypump

Spieren trainen én calorieën verbranden: dat kun je doen met de sport bodypump. Bodypump is een populaire sport en wordt onder andere gegeven in verschillende sportscholen. Bodypump is een leuke, intensieve sport waarbij je ook nog eens onder de mensen komt. Wil jij weten wat bodypump is en wat de voordelen ervan zijn? Dan kun je dit artikel eens verder doorlezen.

Bodypump: een overzicht

Zoals we net al hadden benoemd is bodypump een sport waarbij je zowel je spieren traint als calorieën verbrandt. Je combineert als het ware krachttraining met cardiotraining. Je beoefent de sport in een groep en er worden meestal instructies gegeven door de instructeur. Je doet bodypump met behulp van gewichten: je kunt het zo zwaar maken zoals je zelf wil. Tijdens bodypump is het belangrijk om te focussen op kracht, uithoudingsvermogen en spieropbouw. De sport is bedacht door Leslie Mills, ook wel bekend van Les Mills.

bodypump voordelen

Voordelen van bodypump

Net zoals iedere sport heeft ook bodypump talloze voordelen. We hebben hieronder de voordelen van bodypump voor je op een rij gezet.

  1. Allereerst kun je met bodypump je spierkracht verbeteren. Je voert de sport immers uit met gewichten en kunt hiermee spierkracht opbouwen. 
  2. Bodypump is een intensieve sport. Je bent volop in beweging en dat resulteert erin dat je calorieën kunt verbranden. En calorieën verbranden heeft weer zo zijn voordelen, denk maar aan gewichtsbeheersing.
  3. Ook zal bodypump ervoor zorgen dat je botten sterker worden.
  4. Wanneer je botten sterker worden en meer spiermassa opbouwt, kun je je lichaamshouding verbeteren. Je kunt bijvoorbeeld beter rechtop lopen doordat je meer core-stabiliteit ervaart.
  5. Daarnaast kun je ook werken aan je conditie. Hierdoor kun je de sport beter en beter volhouden.
  6. Natuurlijk heeft bodypump ook mentale voordelen: je kunt het zien als een uitlaatklep waardoor je minder stress ervaart en beter in je vel kunt zitten.

Bodypump versus andere trainingsvormen

Je kunt bodypump zien als een combinatie tussen traditionele krachttraining, maar dan in een groep. Bovendien word je aangemoedigd door de instructeur om door te gaan en het maximale uit jezelf te halen. 

Tips voor een effectieve bodypump-training

Wanneer je ook wil beginnen met bodypump, kun je rekening houden met een aantal tips. Je hebt bijvoorbeeld tips om meer uit je training te halen. Lees je mee?

  1. Allereerst is het belangrijk om een goede techniek aan te houden. Een goede techniek betekent een goede lichaamshouding. En met een goede lichaamshouding zorg je ervoor dat je de oefeningen goed kunt uitvoeren en daardoor de kans kleiner maakt op blessures. De instructeur kan je hierbij natuurlijk helpen.
  2. Het is belangrijk om niet meteen het maximale uit jezelf te halen. Bouw de intensiteit en belasting langzaam op; vergelijk jezelf vooral niet met anderen maar kijk vooral naar je eigen prestaties. Door op je eigen niveau te trainen houd je het leuk én zorg je er ook voor dat de kans op blessures kleiner wordt. Het sporten moet immers leuk blijven. 
  3. Je kunt bodypump natuurlijk ook combineren met andere trainingsvormen. Denk bijvoorbeeld aan wandelen, fietsen of zwemmen. Zo houd je het sporten gebalanceerd en zorg je ervoor dat het sporten niet saai wordt.

Veelgestelde vragen over bodypump

Wat is bodypump?

Bodypump is een groepstraining die gebruikmaakt van lichte gewichten en veel herhalingen om kracht, uithoudingsvermogen en spierdefinitie op te bouwen.

Is bodypump geschikt voor beginners?

Ja, bodypump is ook geschikt voor beginnende sporters. De instructeur kan oefeningen aanpassen aan verschillende fitnessniveaus.

Moet ik ervaring hebben met krachttraining voordat ik aan bodypump begin?

Nee, ervaring is niet vereist. Bodypump is ontworpen om mensen kennis te laten maken met krachttraining op een toegankelijke en veilige manier.

Wat zijn de voordelen van bodypump?

Bodypump helpt bij het opbouwen van kracht en spieruithoudingsvermogen, verbrandt calorieën, verbetert de lichaamsvorm en vergroot de botdichtheid.

Hoe vaak moet ik bodypump doen om resultaten te zien?

Het wordt aanbevolen om twee tot drie keer per week bodypump te doen om optimale resultaten te behalen.

Moet ik zware gewichten gebruiken tijdens bodypump?

Nee, bodypump maakt gebruik van lichte tot matige gewichten. Het gaat voornamelijk om het verhogen van de herhalingen en het trainen van spieruithoudingsvermogen.

Kan bodypump me helpen om af te vallen?

 Ja, bodypump is een effectieve training om calorieën te verbranden en kan bijdragen aan gewichtsverlies in combinatie met een gezond dieet.

Kan bodypump me helpen om gespierd te worden?

Bodypump kan helpen bij het vergroten van spierdefinitie en het opbouwen van een slank, getraind lichaam, maar het is geen specifiek programma voor spieropbouw.

Wat moet ik dragen tijdens een bodypump-les?

Draag comfortabele kleding waarin je vrij kunt bewegen, samen met geschikte sportschoenen. Vergeet ook niet om water mee te nemen en een handdoek voor het zweet.

Is bodypump geschikt voor mensen met blessures?

Het is altijd belangrijk om medisch advies in te winnen als je een blessure hebt. In sommige gevallen kan bodypump worden aangepast, maar het is het beste om dit met de instructeur te bespreken voordat je aan de les deelneemt.