Bewegen als senior: dit is hoe je dat doet

vrolijke oude dame

Als je al wat op leeftijd bent, dan is het natuurlijk goed om nog steeds in beweging te blijven. Door beweging blijft je namelijk fit en fit blijven is belangrijk voor elke leeftijd. Als je op leeftijd bent, dan wordt het bewegen natuurlijk een stuk moeizamer dan wanneer je wat jonger was, toch is dat geen reden om niet uit de stoel te komen en te gaan bewegen. Hieronder lees je precies wat je kunt doen om lekker fit te blijven, ook al ben je iets op leeftijd.

Een vaste ronde wandelen

Veel ouderen vinden het heerlijk om in de natuur te zijn. Je kunt de natuur op veel verschillende manieren ontdekken, maar voor mensen op leeftijd is het een goede keuze om een mooi rondje in de buurt op te zoeken waar ze een wandeling kunnen maken. Het is handig om in de ochtend al een mooi rondje te wandelen, hierdoor wordt je door de hele dag een stuk actiever en kun je je veel beter focussen. Daarnaast heb je dan gedurende de dag genoeg tijd om weer op adem te komen als het rondje te zwaar was. Je kunt je wandelroute zo lang maken als dat je zelf aan kan. Alleen jij weet hoeveel meter je kunt lopen. Het is wel verstandig om het lopen op te bouwen in plaats van dat je direct een te grote ronde gaat wandelen. 

oudere op de schommel

Fietsen

Daarnaast is het voor ouderen op leeftijd ook heerlijk om de natuur te ontdekken via de fiets. In Nederland zijn er heel veel fietsroutes die je kunt gaan fietsen. Op die manier hoef je niet zelf een fietsroute uit te zoeken om langs de mooiste plekjes te komen. Het is echter wel van belang dat je een fietsroute kiest die je vol kunt houden om te fietsen. Het is niet de bedoeling dat je aan de kant van de weg stil komt te staan. Daarnaast is het ook van belang dat je de goede fiets kiest. Door de aftakeling van het lichaam, is het misschien verstandig om na te denken over een elektrische fiets, mocht je die al hebben? Zorg ervoor dat hij goed is opgeladen voordat je op de fiets stapt. Mocht je een gewone fiets hebben? Kies dan een route die helemaal past bij jou en geniet van een mooi rondje fietsen in de natuur met de fiets.

Oefeningen

Als laatste kun je ook verschillende oefeningen doen om het lichaam soepel te houden. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je via de televisie in de ochtend mee kunt bewegen met het programma: Nederland in beweging. Op die manier blijf je soepel in je lichaam en kun je gemakkelijk in beweging blijven. De oefeningen van dit programma zijn ideaal om uit te voeren en je blijft er ook nog eens fit door.

Veelgestelde vragen

Waarom is bewegen belangrijk voor senioren?

Bewegen houdt senioren fit en gezond, ongeacht hun leeftijd. Het helpt bij het behouden van flexibiliteit, spierkracht en algemene gezondheid.

Wat voor soort beweging wordt aanbevolen voor ouderen?

Wandelen en fietsen zijn uitstekende vormen van beweging voor senioren. Ze zijn gemakkelijk uitvoerbaar en bevorderen het behoud van een actieve levensstijl.

Is wandelen in de natuur gunstiger dan binnenshuis bewegen?

Wandelen in de natuur heeft extra voordelen, zoals frisse lucht, zonlicht en een ontspannende omgeving. Het kan de geestelijke gezondheid verbeteren en meer voldoening geven.

Hoe kan ik een wandelroute kiezen die bij mijn mogelijkheden past?

Kies een wandelroute die past bij je conditie. Begin met een korte afstand en bouw het geleidelijk op om overbelasting te voorkomen.

Is fietsen een goede optie voor senioren?

Ja, fietsen is een geweldige optie. Overweeg een elektrische fiets als je extra ondersteuning nodig hebt, anders kan een gewone fiets ook geschikt zijn.

Waar kan ik geschikte fietsroutes vinden?

Er zijn tal van fietsroutes beschikbaar in Nederland. Online platforms en lokale fietskaarten kunnen je helpen bij het kiezen van een route die past bij jouw voorkeuren en mogelijkheden.

Hoe vaak moet ik bewegen?

Probeer regelmatig te bewegen, bijvoorbeeld dagelijks een wandeling maken of een paar keer per week fietsen. Luister naar je lichaam en pas de frequentie aan op basis van je eigen behoeften.

Zijn er specifieke oefeningen voor senioren?

Ja, er zijn oefeningen specifiek ontworpen voor senioren, zoals die in het programma “Nederland in Beweging”. Deze helpen bij het behouden van soepelheid en kracht.

Kan ik deelnemen aan Nederland in Beweging als ik niet fit ben?

Ja, het programma is ontworpen voor mensen van alle fitnessniveaus. Begin op jouw tempo en bouw het geleidelijk op.

Welke voordelen biedt beweging op oudere leeftijd?

Regelmatige lichaamsbeweging vermindert het risico op gezondheidsproblemen, verbetert de stemming, helpt bij het behouden van mobiliteit en zorgt voor een betere kwaliteit van leven op oudere leeftijd.