Skateboarden beter onder de knie willen krijgen? Deze tips kunnen helpen

skateboarden tips

Skateboarden: een sport dat er cool uitziet, maar tegelijkertijd moeilijker is dan je denkt. Heb jij nog geen ervaring in skateboarden maar zou je het wel graag onder de knie willen krijgen? Dan hebben we een aantal beginnerstips voor je: lees je mee?

Beschik over de juiste uitrusting

Om te kunnen skateboarden, moet je natuurlijk over de juiste uitrusting beschikken. Allereerst moet je een skateboard aanschaffen die bij jou past. Er zijn namelijk verschillende soorten skateboards waar jij uit kunt kiezen: kies eentje uit die past bij jouw doel en op welke ondergrond je graag wil skaten. Vervolgens is het belangrijk om beschermde kleding te dragen. Denk daarbij aan knie- en elleboogbeschermers. Ook niet geheel onbelangrijk: een helm. Je kunt met skateboarden namelijk lelijke vallen maken, vooral als je veel snelheid maakt. 

skateboard

Durf te skaten

Om daadwerkelijk te kunnen skateboarden, moet je durven te skateboarden. En dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Maar, als je niet durft te skateboarden, kun je ook niet alles geven. Zo moet je bijvoorbeeld niet bang zijn om snelheid te maken of bang zijn om te vallen. Mocht je vallen, dan is het belangrijk dat je op de beschermende lichaamsdelen valt en je probeert de val op te vangen door uit te rollen.

Het skateboarden heb je niet zomaar onder de knie

Voordat je op het skateboard gaat wegrollen, is het belangrijk dat je over een aantal technieken beschikt. Zo is het belangrijk dat je jouw balans weet te vinden op het skateboard. Daarnaast is het ook goed om te weten hoe je je moet afzetten en hoe je snelheid moet maken, en nog belangrijker: hoe je moet remmen. Als je eenmaal deze basistechnieken onder de knie hebt, kun je ervoor kiezen om trucjes toe te passen zoals draaien, kickturns en ollies. 

Het is goed om te weten dat je voor deze technieken voldoende oefening én geduld nodig hebt. Door te blijven oefenen, verbeter je je technieken en word je langzamerhand beter in het skateboarden. Bovendien is het ook belangrijk om vertrouwen te krijgen op je skateboard en ook om dit vertrouwen vast te kunnen houden.

Denk ook aan de anderen om je heen

Als je eenmaal met een goed gevoel op het skateboard kan staan, is het belangrijk dat je veilig gaat skaten. Allereerst moet je natuurlijk beschermende kleding dragen, maar het is ook belangrijk om daadwerkelijk veilig te skaten. Zo moet je rekening houden met anderen om je heen en zorg ervoor dat je niet in de weg skatet. Door rekening te houden met anderen, kun je nare ongelukken voorkomen.

Krijg plezier in het skateboarden

Skateboarden is een leuke sport waar je niet gauw op raakt uitgekeken. Zo kun je volledig jouw eigen draai aan het skateboarden geven door verschillende trucs uit te voeren. Daarnaast is skateboarden niet een sport die je in je eentje uit hoeft te voeren: ook samen met vrienden kun je het skateboarden ontdekken. Skateboarden is hierdoor een leuke, veelzijdige sport!

Veelgestelde vragen over skateboarden en de tips

Hoe kan ik mijn skateboardvaardigheden verbeteren?

Oefening is essentieel. Blijf regelmatig oefenen en focus op basisbewegingen zoals balans, pushen en remmen.

Welke beschermende uitrusting is nodig tijdens het oefenen?

Draag altijd een helm, knie- en elleboogbeschermers, en polsbeschermers om letsel te voorkomen.

Waar moet ik oefenen als beginner?

Zoek een skatepark, lege parkeerplaats of vlakke, gladde oppervlakken om te oefenen en je vertrouwen op te bouwen.

Welke trucjes kan ik als eerste leren?

Je kunt beginnen met eenvoudige manoeuvres zoals kickturns, ollies en manuals voordat je complexere trucs probeert.

Hoe kan ik mijn balans op het skateboard verbeteren?

Probeer regelmatig op het skateboard te staan en je evenwicht te vinden. Oefen ook op één been om je stabiliteit te vergroten.

Wat is de beste manier om te leren skateboarden?

Volg lessen bij een ervaren skateboardinstructeur of bekijk online tutorials voor stapsgewijze instructies.

Hoe kan ik mijn skateboardremtechniek verbeteren?

Oefen remmen door je achterste voet op de grond te plaatsen en lichte druk uit te oefenen. Leer ook slide-remmen voor meer controle.

Hoe kan ik meer zelfvertrouwen krijgen tijdens het skateboarden?

Start met kleine uitdagingen en bouw je vaardigheden geleidelijk op. Positief denken en doorzettingsvermogen helpen ook om je zelfvertrouwen te vergroten.

Wat moet ik doen als ik val tijdens het skateboarden?

Val altijd op je beschermde lichaamsdelen en probeer te rollen. Sta langzaam op en neem de tijd om te herstellen voordat je verder gaat.

Hoe kan ik mijn skateboardervaring leuk en veilig maken?

Skateboarden moet leuk zijn! Skate met vrienden, respecteer andere skaters en houd je aan de skateparkregels voor een veilige en plezierige ervaring.