Je hebt het vast weleens voorbij zien komen, de Tour de France. Het is een fietsrace die al jarenlang onderdeel is van de zomer. Het is een van de grootste rondes die gereden worden en er doen mensen over de hele wereld aan mee. Er zijn in de race verschillende klassementen die gereden worden. Zo heb je bijvoorbeeld het bergklassement, maar hoe zit dat precies? Hieronder lees je precies wat je moet weten over het bergklassement.
De bolletjestrui
Een bekend kenmerk van het bergklassement is de bolletjestrui, deze wordt gedragen door degene die de leider is in het klassement. Je kunt dus de beste in het bergklassement herkennen door de bolletjestrui. Mocht er een andere leider komen in het klassement, dan wordt de trui doorgegeven aan de nieuwe leider. Na elke etappe wordt er opnieuw gekeken naar het klassement. Op die manier zie je alleen de leider in het klassement fietsen met de bolletjestrui. De volgende keer dat je dus naar de Tour de France kijkt, weet dan dat de bolletjestrui hoort bij het bergklassement.
Verschillende categorieën
Bij het bergklassement heb je te maken met verschillende categorieën. De beklimmingen van verschillende bergen worden namelijk verdeeld onder een moeilijkheidsgraad. Je hebt een Hors categorie met de moeilijkste bergen die de rijders onderweg tegenkomen. Hier staan bijvoorbeeld bergen tussen zoals de Mont Ventoux, Tourmalet en de Alpe d’Huez. Wanneer een rijder hier als eerste binnenkomt kan hij veel punten verdienen in het bergklassement. Daarnaast heb je nog vier categorieën waarin diverse bergen staan genoteerd. Categorie 1 komt direct na de Hors categorie en daarna gaat het verder. Binnen elke categorie kun je weer andere punten verdienen. Op die manier blijft het bergklassement enorm spannend.
Puntentelling
In de Hors categorie worden er punten uitgedeeld aan de eerste acht rijders die het snelst de berg op zijn. De eerste rijder krijgt twintig punten, daarna komen de 15, 12,10,8,6,4 en 2 punten. In de eerste categorie krijgen de rijders 10,8,6,4,2, en 1 punt. In de eerste categorie krijgen alleen de eerste zes rijders punten. In de tweede categorie krijgen maar vijf rijders de volgende punten: 5,4,3,2 en 1. Dan heb je de derde categorie met maar twee gelukkige rijders. Zij krijgen 2 of 1 punt. Als laatste categorie heeft alleen de eerste geluk met een punt. Op die manier kunnen de rijders punten verdienen om zo hoog mogelijk in het klassement te komen. Door middel van de punten blijven de rijders gemotiveerd om door te blijven fietsen.
Veelgestelde vragen over het bergklassement in de Tour de France
Het bergklassement is een competitiestand binnen de Tour de France die de beste klimmers van de race beloont. Het is gebaseerd op de prestaties van renners tijdens de beklimmingen van gecategoriseerde bergen.
De renner met de meeste punten in het bergklassement draagt de bolletjestrui en is de leider. Punten worden verdiend door als eerste boven te komen op de beklimmingen van verschillende categorieën.
De puntenverdeling is afhankelijk van de categorie van de beklimming. Hoe zwaarder de beklimming, hoe meer punten er te verdienen zijn. De eerste renners die de top bereiken, krijgen de meeste punten.
Het bergklassement is opgedeeld in verschillende categorieën, van Hors categorie (buitencategorie) tot categorie 1, 2, 3 en 4. Elke categorie vertegenwoordigt de moeilijkheidsgraad van de beklimming, waarbij Hors categorie de zwaarste is.
Het bergklassement moedigt gespecialiseerde klimmers aan om punten te verzamelen op de bergachtige etappes. Renners die goed zijn in beklimmingen kunnen zich richten op het behalen van punten om hoog te eindigen in het bergklassement, zelfs als ze niet strijden om de algemene overwinning.
De bolletjestrui wordt gedragen door de leider in het bergklassement. Het symboliseert de “Koning van de Bergen” en wordt beschouwd als een eerbetoon aan de beste klimmer van de Tour de France.
Ja, het is mogelijk dat een renner zowel de gele trui als de bolletjestrui draagt. De gele trui wordt uitgereikt aan de leider van het algemeen klassement, terwijl de bolletjestrui wordt toegekend aan de leider van het bergklassement.
Ja, het bergklassement speelt een belangrijke rol in de Tour de France, vooral in de etappes met zware beklimmingen. Het kan invloed hebben op de tactiek van renners en teams, aangezien gespecialiseerde klimmers punten proberen te verzamelen om hun positie in het klassement te verbeteren.
Het bergklassement in de Tour de France wordt voornamelijk bepaald door de beklimmingen. Afdalingen spelen meestal geen directe rol bij het verdienen van punten in het bergklassement. Het klassement richt zich op de prestaties van renners tijdens de beklimmingen van bergen in verschillende categorieën.
Ja, het is mogelijk voor een renner om het bergklassement in de Tour de France te winnen zonder de race als geheel te winnen. Het bergklassement beloont specifiek de klimprestaties van renners en staat los van het algemeen klassement, dat gebaseerd is op de totale tijd die nodig is om de hele race te voltooien. Een renner kan zich dus richten op het bergklassement en succes behalen zonder de overwinning in het algemeen klassement na te streven.
Leave a Reply
View Comments