Alles over een dartpijl

Voor darten heb je natuurlijk een goede houding, een goed oog, een mooi dartbord en dartpijltjes nodig. Vooral dat laatste kun je niet missen bij een darttoernooi of een dartwedstrijd. Maar hoe zit een dartpijl nou eigenlijk precies in elkaar? Welke soorten dartpijlen zijn er? Hieronder lees je alles wat je moet weten over de dartpijlen.

Onderdelen van een dartpijl

Allereerst zijn er verschillende onderdelen op een dartpijl. Hieronder lees je precies welke onderdelen er zijn en waar ze goed voor zijn.

Punt

De voorkant van een dartpijl heet een punt, hiermee komt de darpijl in het dartbord terecht. De meeste punten zijn gemaakt van metaal, maar sommige dartpijlen kunnen ook gemaakt worden van plastic

Barrel

Na de punt heb je de barrel. De barrel hou je vast tijdens het gooien. Je kun je vingers er op een goede manier opleggen zodat je zoveel mogelijk punten scoort.

Shaft

Na de barrel heb je te maken met de shaft. De shaft zit er eigenlijk alleen om het laatste deel op z’n plaats te houden.

Flight

Als laatste heb je de flight, de flight zorgt ervoor dat je dartpijl tijdens het gooien stabiel blijft. De dartpijl kan niet van richting veranderen door de flight.

Verschillende soorten dartpijlen

Nu je weet hoe een dartpijl in elkaar steekt is het tijd om te kijken naar de verschillende soorten dartpijlen. Wanneer je namelijk een beginner bent met darten heb je een andere pijl nodig dan wanneer je al een ervaren darter bent. Je hebt honderden dartpijlen van verschillende formaten, een ijzeren of een plastic punt, verschillende gewichten en van allerlei materialen. Over het algemeen heb je echt twee soorten dartpijlen, de brass dartpijltjes en de tungsten darts. De brass darts zijn lichter en voornamelijk beter voor de beginnende darter. Ook kinderen kunnen gemakkelijk met deze pijlen gooien. De tungsten darts zijn een stukje zwaarder en worden voornamelijk door professionele darters gegooid. Denk dus voor het aanschaffen goed na over welke dartpijl je wilt gaan gebruiken en wellicht gooi je wel in de triple twintig!