Crossfit en fitness: ontdek hier de verschillen

crossfit en fitness

We zijn vast wel bekend met de termen crossfit en fitness. Fitness is het tillen van gewichten en het uitoefenen van bepaalde oefeningen om sterker te worden. Maar, crossfit is dat toch ook? Toch zitten er een boel verschillen tussen deze twee sporten. Hieronder praten we je bij.

Wat is fitness?

Fitness is een sport waarbij je jouw krachten optimaal inzet en kunt verbeteren. Je kunt hiervoor gebruikmaken van machines, maar ook met losse gewichten zoals dumbbells, kettlebells en barbells. Vaak volg je met fitness een bepaald schema om sterker te kunnen worden. Je doet oefeningen met een bepaald aantal herhalingen en sets.

Wat is crossfit?

Crossfit is een sport waarbij je ook gebruikmaakt van jouw krachten. Wel is iedere dag de workout anders: dit wordt ook wel WOD oftewel workout of the day genoemd. Dat betekent dat je bij iedere crossfitsessie het hele lichaam traint. Bij crossfit maak je geen gebruik van machines, maar gebruik je voornamelijk jouw lichaamsgewicht. Ook maak je vooral gebruik van losse gewichten, barbells en dumbbells.

De verschillen tussen fitness en crossfit

Er zit dus wel degelijk een verschil tussen fitness en crossfit. Bij fitness wil je vooral sterker worden in een bepaalde spiergroep. Er worden vooral veel oefeningen gedaan waarbij je veel herhaalt en telkens zwaarder traint in gewicht. Fitness is dan ook vooral ideaal voor bodybuilders. Bij crossfit is geen dag hetzelfde: iedere dag doe je een andere training waarbij je het hele lichaam traint, met lichaamsgewicht of zware gewichten. Je hebt dus ook niet te maken met een schema. De variatie is bij crossfit enorm.

Bovendien kun je fitnessen op ieder gewenst moment. Wanneer jij zin hebt kun je een bezoekje aan de sportschool brengen, en lekker jouw eigen gang gaan. Bij crossfit krijg je les van een professional, wat betekent dat je niet op jouw eigen moment kunt gaan crossfitten. Wel betekent het dat je bij crossfit de optimale begeleiding krijgt. 

De overeenkomsten tussen fitness en crossfit 

Toch kun je ook een aantal overeenkomsten tussen fitness en crossfit opnoemen. Bij zowel fitness als crossfit wil je sterker en fitter worden. Je wil misschien wel gespierder worden, of misschien wel meer afgetraind. Dat kan bij zowel fitness als crossfit. Ook train je bij beide sporten met gewichten of je eigen lichaamsgewicht.