Wat is crossfit?

Je hebt vast wel eens gehoord van crossfit, maar wat is dit het eigenlijk voor een sport? In dit artikel wordt alles uitgelegd over alles wat met crossfit te maken heeft. 

Wat is crossfit?

Crossfit is eigenlijk een verzamelnaam voor alles wat te maken heeft met gewichtheffen, gymnastiek, atletiek, powerliften en strongman. Omdat crossfit veel eigenschappen van fitness heeft, valt deze sport uiteindelijk ook onder fitness. Bij crossfit gaat het niet alleen om vet verbranden en spiermassa opbouwen. Het staat bekend om haar intensiteit en een bepaalde manier van bewegingen. 

Waarom is crossfit zo functioneel?

Bij crossfit krijgt verveling geen schijn van kans. Je hebt genoeg afwisselingen van verschillende sporten. Zo heb je nooit dezelfde routine. Ook is de afwisseling goed voor je lichaam. Met crossfit train je verschillende spieren. Dit doordat je elke workout wat anders traint. Elke training blijft een uitdaging, je bouwt op deze manier van sporten veel kracht en een betere conditie op.

In een groep

Veel mensen denken dat crossfit in een groep gebeurt. Dit is vaak het geval, maar niet altijd. Je kunt crossfit ook in je eentje beoefenen. Het voordeel van crossfit beoefenen in een groep is dat je samen kunt trainen, maar je ziet ook competitie. Zo kun je elkaar helpen. Ja, deze sport kun je in je eentje uitoefenen, maar hierdoor kun je minder motivatie krijgen. Wel is het een must om samen met je trainer een crossfit schema te maken, als je het toch in je eentje wilt doen.

Verschillende soorten trainingen

Bij crossfit heb je verschillende soorten trainingen. Zo heb je bijvoorbeeld AFAP, AMRAP, ENOM. AFAP staat voor ‘As fast as possible’. Hier bedoelt men mee dat je je workout zo snel mogelijk uitvoert. AMRAP betekent ‘As many rounds as possible’. Het is hierbij belangrijk dat je je workout zo vaak mogelijk uitvoert. EMOM staat voor ‘Every minute on the minute’. De bedoeling hiervan is dat je meerdere oefeningen met een erg zwaar gewicht, elke minuut een paar keer doet. Succes!